Σημαντικές εξελίξεις και για το κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών θα σηματοδοτήσει η πορεία της ποινικής έρευνας που διενεργείται για τις σχέσεις εξάρτησης των βουλευτών του κόμματος με τον κρατούμενο των φυλακών Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ήδη χθες η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την αποδοχή του αιτήματος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για χορήγηση άδειας, προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος, σε βαθμό πλημμελήματος, της εξαπάτησης εκλογέων, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών.

Τι θα γίνει αν επιβεβαιωθεί η τέλεση αδικήματος από τους Σπαρτιάτες

Την επόμενη εβδομάδα η Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία θα αποφασίσει για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη και όλα να δείχνουν ότι η έρευνα με αιχμή τις καταγγελίες του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα θα προχωρήσει και τον λόγο θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Σε περίπτωση μάλιστα που επιβεβαιωθεί η τέλεση του αδικήματος από τους εκλεγμένους βουλευτές των Σπαρτιατών, αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά για την παράλληλη διαδικασία που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα στο Εκλογοδικείο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με τη νέα σύνθεσή του, αναμένεται να εξετάσει στις αρχές του 2024 τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εθνικές εκλογές, της εκλογής των 12 βουλευτών και κατά της απόφασης της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακήρυξε το κόμμα.

Πότε το κόμμα μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτο

Στην περίπτωση που το Εκλογοδικείο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι δηλαδή η πραγματική ηγεσία του κόμματος ανήκει στον Ηλία Κασιδιάρη, τότε το κόμμα Σπαρτιάτες θα κηρυχτεί έκπτωτο και οι 12 βουλευτές θα εκπέσουν του αξιώματός τους. Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Τα σενάρια για το τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση με τις 12 έδρες των Σπαρτιατών πολλά, ωστόσο το επικρατέστερο, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, είναι να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. παίρνει 5 επιπλέον έδρες και φτάνει τις 163, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο και πάει στις 49 και από μία έδρα τα υπόλοιπα πέντε κόμματα. Οι έδρες αφορούν τις 12 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες. Η απόφαση του Εκλογοδικείου εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός του επόμενου έτους και πιθανότατα πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, όταν ο Άρειος Πάγος θα κληθεί εκ νέου να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην αναμέτρηση.