Διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προανήγγειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένα τεκμήριο μαχητό ως προς το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθώσεις.

Είπε πως το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κάνουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάτω από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη.

«Η προσπάθεια είναι να επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη, δεν είναι φόρος νέος είναι ένα μέτρο εμπέδωσης φορολογικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει περαιτέρω να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο το οποίο συντείνει, κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη να γίνει ένα μέτρο το οποίο -επειδή ως οριζόντιο μέτρο πάντα έχει ένα κίνδυνο αδικιών- να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες αδικίες.  Ξέρω ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται αρκετά πάνω σε τέτοιες παραμέτρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Άρα λέτε ότι θα υπάρχουν διορθώσεις;» ρώτησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης. «Παραμετροποίηση», απάντησε ο κ. Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά τα τρολ του διαδικτύου απάντησε πως μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον λαϊκισμό και την τοξικότητα ηττήθηκε όλος ο εσμός του διαδικτύου. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, διερωτήθηκε κατά πόσο μπορούν οι εταιρίες να ανέχονται ανώνυμους λογαριασμούς…

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σκουρλέτης κατέλαβε με καθυστέρηση το πρόβλημα, απάντησε πως τώρα αφυπνίζεται και προφανώς γνώριζε πως στο παρελθόν κανιβάλιζαν άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την υπόθεση με τα διαδικτυακά τρολς 

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. τον λαϊκισμό και την τοξικότητα στις τελευταίες εκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε και όλος αυτός ο εσμός του διαδικτύου. Αν βλέπατε το διαδίκτυο προεκλογικά θα λέγατε ότι είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου σπαραγμού. Ύβρεις, ακρότητες, συκοφαντίες απίθανες, fake news, παραπληροφόρηση ένα απίστευτο πράγμα αυτό ηττήθηκε όμως.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι καθυστέρησαν οι καταγγελίες Σκουρλέτη 

Ο κ. Σκουρλέτης τώρα που υφίσταται αυτόν τον κανιβαλισμό αφυπνίζεται. Δεν είναι ότι δεν ήξερε ότι με τον ίδιο τρόπο κανιβάλιζαν τους πολιτικούς του αντιπάλους πριν από έξι μήνες προφανώς το ήξερε αλλά αυτό ήταν ενταγμένο μέσα στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν μελετάει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα τρολς του διαδικτύου

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αυτή. Υπάρχει μια μεγάλη διεθνή συζήτηση η οποία θέλει να πιέσει τις μεγάλες πλατφόρμες σε αυξημένη συμμόρφωση. Οι πλατφόρμες αντιδρούν σε αυτό γιατί έχει ένα κόστος δηλαδή όταν θα τους έρχονται οι μηνύσεις και θα πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία επειδή θα είναι πάρα πολλά αυτά, να κάνουν τις άρσεις, να χορηγούν έγγραφα κλπ αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος και αρνούνται οι εταιρείες να το κάνουν αυτό για να μην επωμιστούν το κόστος.

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο

Δεν είναι νέος φόρος. Είναι πράγματι επιβολή ενός τεκμηρίου εισοδήματος. Είναι λογική μια τέτοια επιβολή τεκμηρίου; Σε τι απαντά αυτό το τεκμήριο; Στο γεγονός ότι το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμενων κάνουνε δήλωση φορολογίας εισοδήματος η οποία είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό μας προξενεί μια εντύπωση, ξέρουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό. Προφανώς ένας τέτοιος μαζικός έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους δεν είναι εφικτός. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό δηλαδή αν κάποιος θεωρεί ότι άδικα του το λέμε έχει τη δυνατότητα να το αμφισβητήσει.

Η προσπάθεια είναι να επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη, δεν είναι φόρος νέος είναι ένα μέτρο εμπέδωσης φορολογικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει περαιτέρω να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο το οποίο συντείνει, κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη να γίνει ένα μέτρο το οποίο-επειδή ως οριζόντιο μέτρο πάντα έχει ένα κίνδυνο αδικιών- να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες αδικίες. Ξέρω ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται αρκετά πάνω σε τέτοιες παραμέτρους.

Άρα λέτε ότι θα υπάρχουν διορθώσεις

Παραμετροποίηση.