«Κούρεµα» 10% στον τελικό λογαριασµό φέρνουν οι «διορθωτικές» κινήσεις στο τεκµαρτό σύστηµα φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελµατιών και ατοµικών επιχειρήσεων, µε τη συνολική επιβάρυνση να υποχωρεί στα 552 εκατ. ευρώ και τη µέση ατοµική στα 751 ευρώ από 825 ευρώ που ήταν αρχικά.


Τα «συν» των νέων ρυθμίσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο

Με τις νέες ρυθµίσεις στο νοµοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, που κατατέθηκε στη Βουλή, αποσβένονται πλήρως οι φορολογικοί κραδασµοί, καθώς µειώνεται στο ελάχιστο η προσαύξηση της ελάχιστης αµοιβής µε βάση τον τζίρο, µε αποτέλεσµα να ευνοούνται οι επαγγελµατίες που δηλώνουν εισοδήµατα από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα συρρικνώνεται κατά 50%, στα 325 ευρώ, το ποσόν πληρωµής του τέλους επιτηδεύµατος, µε το µέτρο να πιάνει το σύνολο των αυτοαπασχολουµένων και έτσι να κερδίζουν όλοι.

Ενα ακόµη «συν» είναι ότι ενισχύονται οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις στο τεκµήριο για εποχικά επαγγέλµατα, οπότε «ξεφουσκώνουν» και τα φορολογικά βάρη και καταργείται γι’ αυτούς που θα ζητήσουν έλεγχο από την Εφορία, προκειµένου να αποδείξουν ότι τα πραγµατικά τους κέρδη είναι χαµηλότερα από τα τεκµαρτά. Με άλλες διατάξεις στο νοµοσχέδιο εξασφαλίζονται «ανάσες» σε επιτηδευµατίες που ταυτόχρονα αποκτούν εισοδήµατα από µισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηµατική δραστηριότητα, καθώς θα συνυπολογίζονται στην κάλυψη του τεκµηρίου.

Για παράδειγµα, αν το τεκµήριο για έναν επαγγελµατία προσδιορίζεται στα 14.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδηµα από µισθούς ύψους 6.000 ευρώ, το τεκµήριο µειώνεται στα 8.000 ευρώ (14.000-8.000). Να σηµειωθεί ότι από την εφαρµογή του τεκµηρίου απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες και όσοι αµείβονται µε µπλοκάκι µε έως 3 εργοδότες.

Ο «χάρτης» µε τις πληρωµές

Αναλυτικότερα, µετά τις βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης για τους επαγγελµατίες, ο «χάρτης» µε τις πληρωµές διαµορφώνεται ως εξής:

1. Μικρότερα εκκαθαριστικά πληρωµής για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελµατίες θα εκδώσει η Εφορία το 2024, καθώς το τέλος επιτηδεύµατος µειώνεται κατά 50%, µε αποτέλεσµα το ύψος της επιβάρυνσης να µειωθεί στα 325 ευρώ από τα 650 ευρώ. Επίσης, για κάθε υποκατάστηµα το τέλος µειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

2. Ξεφουσκώνει ο λογαριασµός για τους ελεύθερους επαγγελµατίες µε εισοδήµατα άνω των 15.000 ευρώ, µετά το οριζόντιο ψαλίδι στην προσαύξηση της ελάχιστης αµοιβής λόγω τζίρου. Η προσαύξηση στο τεκµήριο εισοδήµατος λόγω τζίρου µειώνεται στο 5% από 35% - 100% που προέβλεπε η αρχική διάταξη µε ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ. Οπως είναι γνωστό, το ύψος του τεκµηρίου της ελάχιστης αµοιβής (10.920 ευρώ) για τους ελεύθερους επαγγελµατίες προσαυξάνεται ανάλογα µε τα χρόνια της επαγγελµατικής δραστηριότητας, το σύνολο της µισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον µέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθµού ∆ραστηριότητας, στον οποίο ο υπόχρεος πραγµατοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγµα, ελεύθερος επαγγελµατίας µε ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον µέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑ∆ όπου πραγµατοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ - µέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑ∆ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Εποµένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρµοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρµόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και µε µικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.

3. «Κουρεύεται» στο 50% το τεκµήριο άρα και οι επιβαρύνσεις στον φόρο για µεγαλύτερο αριθµό επαγγελµατιών, καθώς στη λίστα των φορολογουµένων που εντάσσονται στο µειωµένο ποσόν της ελάχιστης αµοιβής προστίθενται: α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή µεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκµήριο της ελάχιστης αµοιβής), β) οι γονείς µονογονεϊκής οικογένειας µε ανήλικα τέκνα, γ) οι γονείς µε εξαρτώµενα τέκνα µε ποσοστό νοητικής ή σωµατικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

4. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να ακυρώσουν τον λογαριασµό διά της οδού του ελέγχου. Ο ελεύθερος επαγγελµατίας µπορεί να αµφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρµογή του τεκµηρίου της ελάχιστης αµοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκµήριο µαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία κ.λπ.). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές Αρχές προκειµένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδηµα µικρότερο του τεκµαρτού.

5. Χαµηλώνει το τεκµήριο για συγκεκριµένες κατηγορίες επαγγελµατιών και ατοµικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωµένες στην ΑΑ∆Ε, καθώς το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα θα υπολογίζεται µε βάση τους µήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή µε δωδεκατηµόρια. Αυτό σηµαίνει ότι αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 µήνες τον χρόνο το ελάχιστο εισόδηµα θα περιορίζεται στο µισό, ενώ αν λειτουργεί 10 µήνες στα 10/12.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή