Με τον τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον πρόεδρο Κτηματολογίου Στέλιο Σακαρέτσιο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Κ.Ε. Μιχάλη Νίκα, τον Υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Δημήτρη Ράπτη και τη δικηγόρο και μέλος της οργάνωσης Αθηνά Παριανού.

Ο Πρόεδρος και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, συζήτησαν με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο τη μετάβαση των Δικαστηρίων και της απονομής δικαιοσύνης σε νέα τροχιά και κατέθεσαν την δική τους πρόταση.

Η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε πρόταση στον Υφυπουργό, με σκοπό να συνεισφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο για την απλούστευση διαδικασιών στα ελληνικά κτηματολόγια, μια πρόταση που η εφαρμογή της θα παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, αφενός για τον νομικό κόσμο αφετέρου για τους ίδιους τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε:

  • Τη Διεύρυνση περιοχών αρμοδιότητας των Κτηματολογικών Γραφείων για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ώστε να εκλείψουν φαινόμενα πολύωρης αναμονής πολιτών ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες με μικρές πιθανότητες αυθημερόν εξυπηρέτησης.
  • Σύνδεση ληξιαρχείων με Κτηματολόγιο, ώστε να φαίνονται οι εκλιπόντες ιδιοκτήτες
  • Αναδιαμόρφωση λειτουργίας Κτηματολογικών Γραφείων
  • Οργάνωση και κατανομή αρμοδιοτήτων
  • Ψηφιακή καταχώρηση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος
  • Πειθαρχικός έλεγχος
  • Συνεργασία κτηματολογικών γραφείων με εξειδικευμένους σε κτηματολογικά θέματα δικηγόρους για επίσπευση διαδικασιών ελέγχου και καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων
Ο κ. Κυρανάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και τα υπόλοιπα στελέχη της Οργάνωσης για την πρότασή τους, τονίζοντας τα εξής: «Ευχαριστούμε πολύ την ΟΝΝΕΔ για τις στοχευμένες και ουσιαστικές προτάσεις που μας κατέθεσε. Βούληση μας είναι να εντάξουμε ένα σημαντικό μέρος από αυτές, στο νομοσχέδιο που φέρνουμε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων.»

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Η Ελλάδα καθημερινά αλλάζει σε όλα τα επίπεδα, η οικονομία βελτιώνεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και το ψηφιακό κράτος χάρη στις πρωτοβουλίες και τη δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει λύσει εκατοντάδες προβλήματα των πολιτών και έχει βελτιώσει την επαφή τους με τον κρατικό μηχανισμό. Βλέπουμε καθημερινά να προωθούνται τομές που αναβαθμίζουν συνολικά τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του νομικού κόσμου. Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα εντάσσεται σε ένα πλέγμα μέτρων, που προωθεί εδώ και καιρό το αρμόδιο Υπουργείο και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε την πρόταση της ΟΝΝΕΔ εδώ