Ο βουλευτής της ΝΔ και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ μπορεί να μην έχει διάρκεια.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ στην Χαμάς γίνεται για να «ξεδοντιαστεί» η οργάνωση και να χτυπηθούν τα ανώτατά της στελέχη.

Ωστόσο, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο ο πόλεμος να τραβήξει πολύ, καθώς υπάρχει ερωτηματικό για την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς εάν ο πόλεμος στο Ισραήλ φαίνεται να έχει διάρκεια ανέφερε: «Όχι απαραιτήτως. Το λέω αυτό διότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι υπάρχει ερωτηματικό για την επόμενη μέρα. Οπότε αυτή τη στιγμή γίνεται επίθεση για να “ξεδοντιαστεί” η Χαμάς, να χτυπηθούν τα ανώτατα στελέχη της. Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι θα τραβήξει πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Συρίγος, η πιο κρίσιμη παρουσία αναστολής της μετάδοσης του προβλήματος σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι η παρουσία των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν δύο αεροπλανοφόρα και στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και παρακολουθούν τι γίνεται. Αυτοί, σημείωσε, λειτουργούν κυρίως αποτρεπτικά ως προς το Ιράν.

Όλη αυτή η κατάσταση γεννά νέους τρομοκράτες

Από κει και πέρα η κατάσταση στην ίδια τη Γάζα είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη, επισήμανε καθώς πλέον γίνονται μάχες εκ του συστάδην μέσα σε κατοικημένη περιοχή με εκατοντάδες αμάχους ως θύματα και αυτό εκ των πραγμάτων δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα.

Η Χαμάς, σύμφωνα με την άποψη του κ. Συρίγου δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστεί από το χάρτη, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «όλη αυτή η κατάσταση γεννά νέους τρομοκράτες, δηλαδή νέους ανθρώπους που θα τρέξουν να καταταχθούν στην Χαμάς διότι έχουν χάσει τους γονείς τους, έχουν χάσει την περιουσία τους, έχουν χάσει τον κόσμο τους, σε 15 χρόνια αυτοί θα είναι η επόμενη γενιά της Χαμάς».

Παράγοντες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα και Κύπρος είναι πλέον τα ακραία όρια μιας ζώνης ειρήνης και παράγοντες σταθερότητας υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. «Πρέπει να το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια, ειδικά άμα δείτε πώς είναι η θέση της Κύπρου μπροστά στη Μέση Ανατολή, είναι το μοναδικό καταφύγιο ειρήνης που υπάρχει σε μια ευρύτερη περιοχή. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε. Δεν είναι τυχαία η πρόταση Μακρόν για ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου προς τη Μέση Ανατολή» επισήμανε ο κ. Συρίγος, ενώ σημείωσε πως από την πλευρά της Τουρκίας, και συγκεκριμένα του Τούρκου Προέδρου, μέχρι τώρα ο Ερντογάν βρίσκει κενό και προσπαθεί να παίξει τον ηγέτη όλου του μουσουλμανικού κόσμου.