Σε ζωντανή µετάδοση παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ κάθε µέρα την κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και την προδιαγεγραµµένη διάσπασή του. Ξέρουν καλά ότι οι εξελίξεις στον όµορο χώρο τούς αφορούν, καθώς η δεξαµενή των ψηφοφόρων είναι κοινή, όπως σε µεγάλο βαθµό και αυτή των στελεχών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόµµα µας δεν είναι πια ανησυχητική, είναι διαλυτική», παραδέχθηκαν, την ίδια ώρα, σε επιστολή τους για τις εξελίξεις στην αξιωµατική αντιπολίτευση η Εφη Αχτσιόγλου, ο Πάνος Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Δίλημμα Ανδρουλάκη για την υποδοχή απογοητευμένων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι εισηγήσεις που δέχεται

Η κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ

Επισήµως αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην αξιωµατική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν τοποθετούνται για θέµατα που αφορούν άλλα κόµµατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν είναι ένα οποιοδήποτε «άλλο» κόµµα, καθώς προς αυτόν µετακινήθηκαν κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ έφτασε σε ποσοστά που τον έφεραν στην τροχιά της διακυβέρνησης της χώρας.

Οι ίδιοι ψηφοφόροι αποτελούν την κρίσιµη δεξαµενή που διεκδικεί η Χαριλάου Τρικούπη, για να πιάσει το µεγάλο της στοίχηµα, που δεν είναι άλλο από το να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, για να προβάρει το κοστούµι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και η φράση που χρεώνεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, «ό,τι ακουµπάει στον ΣΥΡΙΖΑ καίγεται», από τη µια πλευρά εξηγεί τις αποστάσεις των στελεχών του κόµµατος και από την άλλη κάνει απαραίτητη τη δηµιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης της επόµενης µέρας στην Κεντροαριστερά, µε τον κραταιό ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα να ανήκει πια για τα καλά στο παρελθόν.

Οι δύο δρόµοι του ΠΑΣΟΚ

Οι «συνταγές» µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς διάλυσης είναι δύο: η πρώτη, και αυτή που επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, της αυτόνοµης πορείας του ΠΑΣΟΚ, θέλει το κόµµα σταδιακά να παίρνει πίσω τις δυνάµεις που έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και να εξελίσσεται στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆. Αυτή ωστόσο απαιτεί µεγάλη υποµονή και αρκετό χρόνο, καθώς, ακόµα και αν έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ένα ποσοστό της τάξης του 16%-17% και πάλι θα το διατηρούσε µακριά από κάθε τροχιά εξουσίας και ακόµα πιο µακριά από ποσοστά ικανά να ανατρέψουν την κυριαρχία της Ν.∆.

∆εν είναι άλλωστε µια τέτοια δυναµική αυτό που επιθυµούν οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι σε όλες τις δηµοσκοπήσεις κάνουν σαφές ότι ψηφίζουν για φορέα που θα διεκδικεί τη διακυβέρνηση και όχι για κόµµα διαµαρτυρίας, ακόµα και µε υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Η δεύτερη συνταγή, που εκφράζεται από όσους µιλούν για την ανάγκη δηµιουργίας µετώπων των προοδευτικών δυνάµεων και δείχνουν τον ∆ήµο της Αθήνας, τον οποίο κέρδισε ο Χάρης ∆ούκας µε τη στήριξη του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ως το µοντέλο που φέρνει τις πολυπόθητες νίκες, βασίζεται στη λογική των συνεργασιών.

«Είναι µια µεγάλη νίκη, µια νέα αρχή, ένα µεγάλο µήνυµα για τις προοδευτικές δυνάµεις της χώρας», είχε σπεύσει να υπογραµµίσει µετά την επικράτηση ∆ούκα στον ∆ήµο της Αθήνας ο Γιώργος Παπανδρέου, δείχνοντας ουσιαστικά αυτό το µοντέλο και στο κόµµα του ως το µήνυµα που δίνει ο κόσµος της Κεντροαριστεράς. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην πλευρά Ανδρουλάκη θεωρούν ότι µε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόµµα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάστασης φθοράς και αφθαρσίας κλείνει εκ των πραγµάτων και η συζήτηση για συνεργασίες. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει καθόλου γι’ αυτούς που πιστεύουν σε αυτή τη στρατηγική των συνεργασιών. Αντίθετα, µε το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί στην Κεντροαριστερά, θεωρούν ότι δηµιουργούνται οι συνθήκες που δεν υπήρχαν πριν για να βάλει εκείνο τους όρους µε τους οποίους θα συγκροτηθεί ένα ευρύ µέτωπο στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Προετοιµασία

Σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι τέτοιες ώστε να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές, πέρα από τη δεύτερη θέση, δυναµική και ποσοστό που θα διπλασιάσει ουσιαστικά τις δυνάµεις του, η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη για αυτόνοµη πορεία δεν θα αµφισβητηθεί.

Στο αντίθετο όµως σενάριο, που θα υπάρξει µια σηµαντική µεν ενίσχυση των ποσοστών του κόµµατος, αλλά χωρίς να δίνεται η προοπτική της διακυβέρνησης στις εθνικές εκλογές, τότε η δεύτερη συνταγή θα πέσει στο τραπέζι από όσους την υποστηρίζουν. Ο εµφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε ένα ευχάριστο µεν, υπαρκτό δε δίληµµα στρατηγικής.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κατανοούν ότι η αύξηση δύο ή τριών µονάδων στα ποσοστά του κόµµατος δεν φέρνει την άνοιξη που επιθυµούν, γι’ αυτό και παρακολούθησαν στην αρχή µε αµηχανία και εκνευρισµό, αλλά έπειτα µε ενδιαφέρον, τη δήλωση Παπανδρέου περί µετώπων. Ηταν άλλωστε εµφανής και η διαφορετική τοποθέτηση Ανδρουλάκη, καθώς στην αρχή µιλούσε για νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα µε τον Χάρη ∆ούκα, ωστόσο στη συνέχεια µίλησε για συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων από τη βάση. Το πώς το 14,1% του Χάρη ∆ούκα στον πρώτο γύρο έγινε 56% στον δεύτερο θα αποτελέσει το απόλυτο case study στην αναζήτηση της συνταγής του ΠΑΣΟΚ στην επόµενη µέρα, µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιδίνηση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής