Έναν χρόνο πριν, τον Δεκέµβριο του 2021, η µεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη είχε δηµιουργήσει τεράστιο ενθουσιασµό στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., που είχε συνοδευτεί από µια πρόωρη δηµοσκοπική «άνοιξη» στην καρδιά του χειµώνα.

Σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε ποσοστά περί του 14%, τα οποία, αναγόµενα στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής, εκτινάσσονταν στο 17%.

Εκµεταλλευόµενο τη στασιµότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ άρχιζε να πλησιάζει δηµοσκοπικά το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δηµιουργώντας προσδοκίες στις τάξεις των οπαδών και των στελεχών του, που έβλεπαν στο πρόσωπο του νέου αρχηγού τη δυνατότητα να καταστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό.

Σημαντικές μετακινήσεις

Σε αυτή την πρώτη φάση καταγράφονταν σηµαντικές µετακινήσεις ψηφοφόρων τόσο από τη Ν.∆. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση του οποίου παρουσίαζε πολύ υψηλά ποσοστά, τα οποία παρατηρούνται συνήθως λίγο πριν από τις εκλογές. Από τον περασµένο Μάιο, ωστόσο, άρχισε µια µικρή, αλλά σταθερή, κάµψη των δηµοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσµα της πίεσης που του προκαλούσαν τα δύο µεγάλα κόµµατα, τα οποία, εν µέσω µιας παρατεταµένης εκλογολογίας, συσπείρωναν τα ακροατήριά τους και ταυτόχρονα άρχιζαν να συγκρατούν τις ροές των ψηφοφόρων τους.

Αποκαλύψεις

Τη φθορά αυτή ανέκοψαν οι αποκαλύψεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, που είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αύξησε σηµαντικά τα ποσοστά της προσωπικής του δηµοφιλίας και, επ’ αφορµής της συγκεκριµένης υπόθεσης, δικαιολόγησε µε τον πιο εµφατικό και πειστικό τρόπο την επιλογή του περί µη συνεργασίας µε τη Ν.∆.

Ανταγωνισμός

Και ερχόµαστε στο σήµερα, όπου είναι, βέβαια, πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συµπεράσµατα τόσο για την έκβαση της υπόθεσης διαφθοράς της Εύας Καϊλή όσο και για τον αντίκτυπό της στο εσωτερικό πολιτικό σύστηµα. Τα ερωτήµατα, ωστόσο, είναι εδώ και διαµορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πολιτικός ανταγωνισµός το επόµενο διάστηµα. Πόσο επιτυχηµένη θα είναι η απόπειρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, να αποσυνδέσει πλήρως τις πρακτικές της κ. Καϊλή από το ιδεολογικό, αξιακό και ηθικό υπόβαθρο του κόµµατος; Ο µεγάλος φόβος εντός του ΠΑΣΟΚ είναι η αναβίωση της µνηµονιακής εικόνας που είχε εντυπωθεί σε ένα σηµαντικό τµήµα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο συνέδεσε και ταυτόχρονα θεωρούσε υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ για τη µεταπολιτευτική διαφθορά ως φαινόµενο στη χώρα µας.

Άσχημες μνήμες

Η υπόθεση της κ. Καϊλή ξύπνησε άσχηµες µνήµες και προκάλεσε αµηχανία στους ψηφοφόρους του κόµµατος, οι οποίοι έπειτα από πολλά χρόνια αισθάνονταν ότι το Κίνηµα είχε πλέον απαλλαγεί από τα «βαρίδια του παρελθόντος» και µε την εκλογή ενός νέου, άφθαρτου αρχηγού έµπαινε σε φάση ανασυγκρότησης, προετοιµάζοντας µια νέα νικηφόρα πορεία.

Καυτά ερωτήματα

Το ερώτηµα, λοιπόν, είναι αν και κατά πόσο αυτή η πορεία θα ανακοπεί ή θα συγκρατηθεί σε τέτοιον βαθµό που θα περιορίζει τους εκλογικούς στόχους της νέας ηγεσίας. Πώς θα συµπεριφερθούν οι κεντρογενείς ψηφοφόροι, που το τελευταίο διάστηµα, υπό το βάρος της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόµενο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ; Ποια θα είναι η αντίδραση των νεότερων ηλικιακών οµάδων απέναντι σε µια τέτοια κραυγαλέα υπόθεση πλουτισµού ενός πολιτικού προσώπου; Σε ποιον βαθµό νοµιµοποιείται και δικαιολογείται οριστικά η απόφαση όλων αυτών που την τελευταία δεκαετία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και να µετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Για ακόµα µία φορά στη σύγχρονη πολιτική µας ιστορία οι εξελίξεις στην ελληνική Κεντροαριστερά αναµένεται να καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό τον εκλογικό ανταγωνισµό.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.