Ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε αρχικά πως για το θέμα των φερτών υλικών έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση 3 εβδομάδες πριν από υπηρεσιακό κέντρο.

«Καλύπτεται η δαπάνη απομάκρυνσης από την κρατική αρωγή. Είναι χιλιάδες τόνοι φερτών υλικών και δεν έχουμε βάλει πλαφόν. Ποτέ δεν είχαν πάρει νωρίτερα τις αποζημιώσεις. Δώσαμε παράταση μέχρι 20 Οκτωβρίου. Ο Daniel έγινε 4 Σεπτέμβρη, δώσαμε παράταση και είμαστε έτοιμοι να ακολουθηθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις. Θα μπει δημόσιο χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα μπουν 150 εκ. στο ταμείο του ΟΓΑ σε πρώτη φάση. 1-2 Νοεμβρίου ψηφίζεται η διάταξη και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες θα καταβάλουμε τις προκαταβολές για τη ζωική παραγωγή», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

*Διαβάστε εδώ: Παύλος Μαρινάκης: Η χώρα μας είναι αξιόπιστος συνομιλητής για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρου


Λευτέρης Αυγενάκης: Το συνολικό ποσό της αποζημιώσεως θα κριθεί από τη ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών

Όπως σημείωσε, το συνολικό ποσό της αποζημιώσεως θα κριθεί από τη ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών.

«Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί με την επίσημη καταγραφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 45 εκ. και θα καλύψουμε κατά 100% την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε όσους καταστράφηκαν. Πρέπει να καταθέσουν το φάκελό τους με δωρεάν μελέτες από άλλο πρόγραμμα. Η πρόβλεψη των επιστημόνων είναι πως κάποια κτήματα είναι ήδη έτοιμα να καλλιεργηθούν ενώ κάποια άλλα χρειάζονται μία σειρά από παρεμβάσεις. Ετοιμάζουμε ήδη πρόγραμμα για να δοθούν κατευθύνσεις για να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Είναι ανοησίες αυτά που ακούγονται για 4-5 χρόνια».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε πως στη λίμνη Κάρλα υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί υπάρχουν εκτάσεις που μπορεί να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να απομακρυνθεί το νερό και γι’ αυτό, όπως είπε, ετοιμάζουν πρόγραμμα ενίσχυσης των συγκεκριμένων αγροτών.