«Η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας και των δήμων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 70.000 νεκρά ζώα και τα μισά έχουν οδηγηθεί για αποτέφρωση.

Επιπλέον, τόνισε πως το 18% της ζωικής παραγωγής και το 23% της φυτικής παραγωγής είναι στη Θεσσαλία.

Ανέφερε, ακόμη, πως για οποιαδήποτε αποζημίωση προϊόντων θα πρέπει να υπάρξουν οι δηλώσεις και για τις δηλώσεις πρέπει να κινηθούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, ενώ είπε πως οι αιτήσεις μπορεί να γίνονται ακόμη και χειρόγραφα.

Εκτίμησε, δε, πως οι εκτάσεις θα είναι έτοιμες για καλλιέργειες νωρίτερα από την 5ετία που υποστηρίζουν κάποιοι.

Τέλος, διευκρίνισε πως οι αποζημιώσεις για την παραγωγή καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ και για τον εξοπλισμό από την κρατική αρωγή.



Αναλυτικά η συνέντευξη του Λ. Αυγενάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αποκομιδή των νεκρών ζώων

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και των δήμων. Κάποιοι εκ των δημάρχων στην αρχή δεν ήταν συνεργάσιμοι με αποτέλεσμα αυτή η υποχρέωση που έχουν από το νόμο να υποδείξουν χώρο ταφής νεκρών ζώων δεν την εκπλήρωσαν και αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια συμφόρηση. Παρόλα αυτά σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, έχουμε δηλωμένα νεκρά ζώα στον ΕΛΓΑ περίπου 70.000 -72.000, έχουν συλλέγει και έχουν μεταφερθεί σε σημεία ταφής ή καύσης με την υπόδειξη και την επίβλεψη των κτηνιάτρων περίπου στα 37 με 40.000 το υπόλοιπο που μένει δεν σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο το σημείο και δεν έχει γίνει συλλογή, υπάρχουν ακόμα σημεία που δεν είναι προσβάσιμα.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το 18% περίπου της ζωικής παραγωγής είναι στη Θεσσαλία, έχουμε το 23% της φυτικής παραγωγής της χώρας μας να είναι στη Θεσσαλία άρα συζητάμε για ένα μεγάλο ζήτημα την ίδια ώρα δεν σημαίνει ότι όλα έχουν καταστραφεί ή ότι όλα έχουν πληγεί. Για αυτό το λόγο για να επισπεύσουμε τη διαδικασία των δηλώσεων και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο έχουμε ήδη οργανώσει και λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00 και Σάββατο και Κυριακή τηλεφωνικό κέντρο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΑ όπου μετά το τηλεφωνικό κέντρο και την ανακοίνωση τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των δηλώσεων των ζημιών αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοπαραγωγών και αλιέων. Αν δεν ολοκληρωθούν οι δηλώσεις αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να ξέρω αν εσείς έχετε πάθει ζημιά αν δεν το δηλώσετε, και κάναμε ακόμα πιο απλά τα πράγματα ξέροντας ότι υπάρχει ζήτημα ρεύματος σε κάποια χωριά δεχόμαστε ακόμα και τη χειρόγραφη δήλωση αρκεί να αναφέρει πάνω το ΑΦΜ, το τηλέφωνο και το ονοματεπώνυμο. Μπορεί να παραδοθεί στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ που είναι σε κάθε δήμο αλλά επειδή δεν φτάνει το προσωπικό προσλαμβάνουμε 86 οκταμηνίτες με αποτελέσματα 50 στελέχη να έρθουν στη Θεσσαλία συν περίπου 40 στελέχη τοπικά του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου με αποτέλεσμα να δυναμώσουμε πολύ τις κατά τόπους μονάδες μας για να εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο όλη αυτή την ογκώδη δουλειά.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα αρχίσει να είναι καλλιεργήσιμη η γη στην Θεσσαλία

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επειδή έχουν ακουστεί του κόσμου οι ανοησίες που με περισσή ευκολία ο καθένας αναζητώντας μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας βρίσκει χώρο αυτές τις δύσκολες ώρες εγώ αναζήτησα πληροφορίες από τους επιστήμονες. Η ενημέρωση την οποία έχω είναι ότι αυτό το πράγμα δεν ισχύει και τρανταχτό παράδειγμα είναι ο ΙΑΝΟΣ που τον επόμενο χρόνο οι καλλιέργειες συνεχίστηκαν κανονικά με όποιες κινήσεις χρειάστηκαν να γίνουν στα εδάφη. Άρα τέτοια ενημέρωση για μια πενταετία νεκρή δεν υπάρχει, σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για αυτό το λόγο ήδη ο ΕΛΓΟ Δήμητρα με συνεργεία του σε 350 σημεία αντλεί καθημερινά στοιχεία για να έχουμε εικόνα της εδαφολογικής καταστάσεως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι επιστήμονες θα ακολουθηθούν μια σειρά από διαδικασίες που είτε μπορεί να αλλάξουν καλλιέργειες είτε θα κάνουμε μια σειρά τονωτικών κινήσεων με διάφορα λιπάσματα ή με κάποιες διαφορετικές καλλιέργειες που θα δυναμώσουν το χώμα. Αυτό θα το υποδείξουν εκείνοι που έχουν πλήρη εικόνα και πλήρη στοιχεία.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ό, τι αφορά την παραγωγή αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ ό, τι αφορά τον εξοπλισμό τρακτέρ, σιλό, αρμεκτικές μηχανές, λάστιχα κλπ τα δηλώνουν και τα αποζημιώνει η κρατική αρωγή. Αποζημιώνονται άμεσα, ειδικά από την κρατική αρωγή θα πάρουν άμεσα προκαταβολές , πιο άμεσα από ότι θα πάρουν από τον ΕΛΓΑ γιατί έχουν άλλο μηχανισμό. Οι προκαταβολές από την κρατική αρωγή σήμερα- αύριο μπαίνουν. Σε εμάς θα έχουμε περίπου στα μέσα Οκτώβρη οι πληγέντες από τη ζωική παραγωγή και με την εξέλιξη των δηλώσεων θα μπορώ να σας πω και μια ημερομηνία για τους πληγέντες από την φυτική παραγωγή.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι ο Θεσσαλικός κάμπος θα σταθεί ξανά στα πόδια του

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Αυτό θέλει το χρόνο του και επειδή δεν είμαι σε θέση να σας πω σε 3 σε 2 ή σε 1 χρόνο δεν θα ήθελα να το κάνω ειδικά αυτή την ώρα, πάντως το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει να συμβεί.

Αναφορικά με τους επιστήμονες που λένε ότι χρειάζεται προσοχή το έδαφος και τα προϊόντα που θα παραχθούν τους επόμενους μήνες

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επί της αρχής έχουν δίκιο, κάνουμε έρευνες στο έδαφος ή στο νερό άρδευσης ωστόσο όμως θα μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα όταν θα έχω έναν ικανό αριθμό δειγμάτων άρα μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση από τους αρμοδίους.

ΔΗΜ: Θα γίνονται συνεχώς αυτοί οι έλεγχοι και θα είναι αξιόπιστοι;

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ναι, τα ινστιτούτα μας είναι πιστοποιημένα και είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη. 11 Ινστιτούτα έχει το ΕΛΓΟ Δήμητρα και είναι πιστοποιημένα και έχει κορυφαίους επιστήμονες δεν είναι το μπακαλομάγαζο το οποίο το κάνει στη γειτονιά. Ποιος θα ήθελε να δώσει ψευδή στοιχεία για ένα τέτοιο θέμα;

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα και τη διαμάχη των τοπικών αρχών

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν έχω συγκεκριμενη άποψη ήδη αυτή η διαδικασία είναι στον αρμόδιο εισαγγελέα. Δεν μπαίνω σε αυτή την κουβέντα απλώς να πω ότι τα φαινόμενα ήταν τέτοιου μεγέθους που ακόμα και οι καλύτεροι μελετητές έχασαν διότι δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση του καιρού, τριπλάσια από τον Ιανό.