Ανατροπές και ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται γύρω από το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς η Δικαιοσύνη αναζητά φόρμουλα είτε για να κόψει τη χρηματοδότηση του κόμματος είτε ακόμα και για να τους θέσει εκτός Βουλής.

Το αίτημα του Αρείου Πάγου για άρση της ασυλίας έντεκα βουλευτών των «Σπαρτιατών», που βάζει στο στόχαστρο και τον Ηλία Κασιδιάρη, προσθέτει νέα δεδομένα στην πολιτική συζήτηση και ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές στο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Μετά τα όσα επικαλέστηκε στη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, που ουσιαστικά κατηγόρησε τον βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβαρδά ότι είναι ο... Δον Κορλεόνε και δήλωσε ότι οι έντεκα βουλευτές του καθοδηγήθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη, πρόεδρο του κόμματος «Έλληνες», ήρθε η Δικαιοσύνη και, με το επιχείρημα ότι παραπλάνησαν το εκλογικό κοινό, καλεί τους βουλευτές σε απολογία… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την εξέλιξη παρέπεμψε στον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης και τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή. Και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία φυσικά και θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών των «Σπαρτιατών». «Επειδή αφορά, τυπικά, απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι επίσημα, αλλά αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η στάση της ΝΔ, αφού τυπικά δούμε και το σύνολο των κειμένων», ανέφερε.

Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε μάλιστα στο νομικό πλαίσιο, που αποτελεί, όπως επισήμανε, και τον πυρήνα της διαδικασίας για την άρση ασυλίας. Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία ξεκίνησε από όσα είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, αλλά ο πυρήνας της είναι ο νόμος τον οποίο ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι να κόψει τη χρηματοδότηση από το κόμμα «Σπαρτιάτες».

Σε αυτό το κλίμα, την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, εισάγεται στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αποφανθεί η Βουλή ως προς τη χορήγηση ή μη της απαιτούμενης άδειας για την εξέταση ως «υπόπτων» των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες».

''Σπαρτιάτες'': Tα λεφτά της χρηματοδότησης

Η κρατική χρηματοδότηση έχει οριστεί σε 1.200.000 ευρώ ετησίως ή 4.800.000 στην τετραετία. Διαχειριστή της χρηματοδότησης ο πρόεδρος του κόμματος έχει θέσει τον εαυτό του, χωρίς έγκριση από τα κομματικά όργανα.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει, όχι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού κοινού, καθώς αυτό θα λάβει απόφαση έπειτα από δύο χρόνια. Το Εκλογοδικείο μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως και να αποφασίσει είτε την αναστολή του κόμματος είτε την αναστολή των 12 βουλευτών, με ενδεχόμενο σενάριο η Βουλή να παραμείνει με 288 βουλευτές, δηλαδή να μην κατανεμηθούν οι έδρες στα υπόλοιπα κόμματα.

Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα διαμείνει στο πατρικό του σπίτι - μετά και την πενθήμερη άδεια που εξασφάλισε από τις φυλακές Δομοκού. Με ανάρτησή του, που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα και μία σχετική φωτογραφία, ποζάρει χαμογελαστός γράφοντας: «Στο σπίτι και πάλι μετά από 3 χρόνια (έστω και για λίγο). Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και τα μηνύματά σας!».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 27/10