Aµέσως µετά τη νίκη του Χάρη ∆ούκα στον δήµο της Αθήνας ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι µια µεγάλη νίκη, µια νέα αρχή, ένα µεγάλο µήνυµα για τις προοδευτικές δυνάµεις της χώρας». Μάλιστα, πρόλαβε τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας πρώτος δήλωση για το αποτέλεσµα, βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι τη συζήτηση για τη δηµιουργία προοδευτικών µετώπων. «Οταν ενώνονται οι δηµοκρατικές και προοδευτικές δυνάµεις πίσω από ένα πρόσωπο µε γνώσεις, δυνατότητες και όραµα, µπορεί να γίνει ανατροπή», συµπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αµέσως µετά τη δήλωσή, του, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, έφτασαν τα πρώτα µηνύµατα στον Νίκο Ανδρουλάκη από συνεργάτες του για τη δήλωση Παπανδρέου και το περιεχόµενό της. Επικράτησε εκνευρισµός και αµηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη, µε κάποια στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον συµβουλεύουν να απαντήσει ουσιαστικά στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, προτίµησε να δώσει µια έµµεση απάντηση, στην οποία τονιζόταν ότι το κόµµα συνεχίζει µε την ίδια στρατηγική. «Εµείς συνεχίζουµε ενωµένοι τη νικηφόρα πορεία που ξεκινήσαµε στις εθνικές εκλογές», σηµείωσε.

Δύο προτάσεις στρατηγικής σηµασίας για το ΠΑΣΟΚ

Από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των περιφερειακών εκλογών, µετά και τις δηλώσεις Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, βρίσκονται ξανά στο τραπέζι, πιο εµφατικά ωστόσο, δύο προτάσεις στρατηγικής σηµασίας για το κόµµα. Αυτή που βλέπει τον ορίζοντα µέσα από ζυµώσεις που οδηγούν σε συνεργασίες και εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου και αυτή της αυτόνοµης πορείας, µε «κλειστούς διαύλους» µε τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πίσω από αυτές τις προτάσεις στοιχίζονται ήδη στελέχη του κόµµατος.

Υπέρ των συνεργασιών εµφανίζονται, πέρα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, o Χάρης Καστανίδης, η Νέλλη Παπαχελά, o Κώστας Πανδής, η Μαρία Στρατηγάκη, η Νίκη Φούντα, ο Νίκος Τσούκαλης και άλλα στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου.


Υπέρ των συνεργασιών εµφανίζονται, πέρα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Χάρης Καστανίδης, στελέχη από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς που συµµετέχουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Νέλλη Παπαχελά, πρώην αντιδήµαρχος της Αθήνας και µέλος της Κ.Ε. του κόµµατος, που ήταν υποψήφια µε τον συνδυασµό Ιωακειµίδη στην Περιφέρεια Αττικής και όχι µε αυτόν του Γιάννη Σγουρού, ο στενός συνεργάτης του νέου δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, και µέλος της Κ.Ε. Κώστας Πανδής, η επίσης προερχόµενη από την Αυτοδιοίκηση Μαρία Στρατηγάκη, οι πρώην βουλευτές Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης, αλλά και άλλα στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου.

Τη «γραµµή» του προέδρου που µιλά γενικότερα για συνεργασίες από τη βάση ακολουθούν, προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις, ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο ∆ηµήτρης Μάντζος και οι περισσότεροι από τους βουλευτές. Ενώ υπάρχουν και οι πιο «σκληροί», όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που δεν θέλουν να ακούν για οποιεσδήποτε συγκλίσεις µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος «κεραυνοβόλησε» για ακόµα µία φορά τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη, αυτή τη φορά µε αφορµή το ενδεχόµενο της επιστροφής της Γεωργίας Γεννιά στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο µετά τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook µε τους εναγκαλισµούς Ανδρουλάκη - Γεννιά και τις αναφορές για «επιστροφή στις ρίζες», ο ίδιος άφησε τις αιχµές του.

«Καµία συνεργασία µε πολιτικούς γυρολόγους, οι οποίοι γυρνούν από κόµµα σε κόµµα για µια καρέκλα. Είναι προσβολή για όσους κράτησαν όρθια την παράταξη, τον απλό κόσµο και τα στελέχη, που όλοι αυτοί πρόσβαλαν», υπογράµµισε.

Δεν ακυρώνει τον Ζαχαριάδη ο Χάρης Δούκας

Την ίδια ώρα, ο Χάρης ∆ούκας µετά την εκλογή του στον δήµο της Αθήνας και τη µεγάλη ανατροπή που πέτυχε επικρατώντας του Κώστα Μπακογιάννη, δεν δείχνει διατεθειµένος ούτε να χαρακτηριστεί «πράσινος» δήµαρχος της Χαριλάου Τρικούπη, ούτε να ακυρώσει τη στήριξη που έλαβε από τον Κώστα Ζαχαριάδη, παρά το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ µιλούν για νίκη του δικού τους υποψηφίου. «Τα κόµµατα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εγώ θα είµαι δήµαρχος όλων των Αθηναίων», είπε χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε δύο διαφορετικές ατζέντες για το ζήτηµα των συνεργασιών, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να ξεπεράσει το δίληµµα µιλώντας για συνεργασίες µε την Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο από τη βάση, χωρίς συµφωνίες κορυφής. Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει κλειστές τις πόρτες του για συνεργασίες, µε στόχο να καταγραφεί ως δεύτερο κόµµα στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι και το προσωπικό στοίχηµα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν το πετύχει, κανείς δεν θα αντιπαρατεθεί µαζί του. Αν όχι, θα βρει την άλλη πρόταση µπροστά του…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/10