Σε εκλογική ετοιµότητα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, µε τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαµηνύει προς τους στενούς του συνεργάτες πως «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασµός, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης µπορεί να στήσει κάλπες πριν από την άνοιξη».

Ωστόσο, εκείνο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στις τοποθετήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, πίσω από τις «κλειστές πόρτες» της Χαριλάου Τρικούπη, είναι πως έχει εγκαταλείψει τη θέση «ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας πρωθυπουργός» και αναγνωρίζει πως «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, µε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ακόµα και µέσα από την κάλπη της πρώτης Κυριακής µε το σύστηµα της απλής αναλογικής».

Οι σκέψεις

Η θέση αυτή του Ν. Ανδρουλάκη δείχνει, αν µη τι άλλο, πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να λειτουργήσει ως παράγοντας «αστάθειας» και εφόσον οι περιστάσεις είναι τέτοιες από το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών θα επιχειρήσει να συµβάλει στον σχηµατισµό κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι τον κεντρικό ρόλο σε µια τέτοια εξέλιξη θα έχει ο αρχηγός του πρώτου κόµµατος.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι πως «όσο πιο ψηλά καταγραφούν τα αποτελέσµατα των ποσοστών του κόµµατος του στις εθνικές εκλογές τόσο µεγαλύτερη παρέµβαση θα έχει ο ίδιος σε επίπεδο προγραµµατικής συνεννόησης για την επιβολή των θέσεών του στις διαπραγµατεύσεις για τον σχηµατισµό µιας κυβέρνησης συνεργασίας».

Το λάθος

Με βάση τα παραπάνω, θεωρεί λάθος την όποια «εγωιστική» κίνηση του Κ. Μητσοτάκη, εάν αυτός κατακτήσει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές στην κάλπη της απλής αναλογικής, να σύρει τη χώρα σε διπλές ή τριπλές εκλογές, µήπως και πετύχει τον σχηµατισµό «αυτοδύναµης» κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη δηλώνει έτοιµο να αντιµετωπίσει µε αποτελεσµατικό τρόπο κάθε αιφνιδιαστικό σενάριο.

Αιχμές

«Το πρόγραµµά µας είναι έτοιµο και τα ψηφοδέλτιά µας έχουν στελεχωθεί στο 80%», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ωστόσο αιχµές για ένα ζήτηµα που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάµεις. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να δοθούν άµεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τι θα ισχύει σε επίπεδο κατανοµής των εδρών στις εκλογές, µε βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του πληθυσµού.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.