Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Σημειώνεται ότι o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ τον πρόεδρο του Ισραήλ, λόγω του προγράμματος του κ. Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπό άκρα μυστικότητα στο Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το πρωί της Δευτέρας (23/10) στο Ισραήλ υπό άκρα μυστικότητα. Όπως έχει ανακοινώσει το γραφείο του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για τον λόγο αυτόν δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα - Ανάγκη προστασίας των αμάχων

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Ισραήλ.

Υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. «Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Με συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός (Εικόνες)

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας».