Σε πλήρη ρήξη με όσους αμφισβητούν την ηγεσία του φαίνεται ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μετά την ανακοίνωση της διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα στέλνοντας σαφές μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα… ηλεκτρισμένη, και αυτό επιβεβαιώνεται από τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και από την ψηφοφορία για την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην συνεδρίαση της ΠΓ ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε σκληρή κριτική για τις πολιτικές του θέσεις στην ομιλία του στον ΣΕΒ, αλλά και για την στάση του κόμματος απέναντι στις εξελίξεις με την Γάζα. Απέναντι του είχε τους «6+6», την «Ομπρέλα», τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμφισβητήθηκε έντονα και από τον Νίκο Φίλη και από τον Γιώργο Σταθάκη.

Διαβάστε ακόμα: Τζουμάκας για τη διαγραφή του από τον Κασσελάκη: Δημοκρατική εκτροπή, θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου

Να σημειωθεί πάντως ότι οι προτάσεις του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελικά πέρασαν… οριακά, αφού μόνο 20 μέλη από τα 42 τις υπερψήφισαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την εισήγηση καταψήφισαν τα μέλη της Ομπρέλας (Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης). Λευκό ψήφισαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Βλαχάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Θεανώ Φωτίου. Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας δεν ψήφισαν.

Ανοίγει η πόρτα της εξόδου στον Νίκο Φίλη;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Φίλη για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, η απάντηση από την Κουμουνδούρου ήταν άμεση.

«Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι έχει εγκατασταθεί η “ολιγαρχία” και η “διαπλοκή” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του» σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου και προσθέτουν:

«Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική».

 «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»;» καταλήγουν με νόημα.

Διαβάστε ακόμα: "Καζάνι που βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν από στελέχη κατά Κασσελάκη για τη διαγραφή Τζουμάκα

Η ανακοίνωση της διαγραφής

Σε ανάρτησή του από τη Νέα Υόρκη, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».

«Τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της Χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και “διαπλεκόμενο”» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Τζουμάκας: «Το παιδί δεν κάνει»

Νωρίτερα, σε ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  το πρωί της Παρασκευής (20/10).

«Η παραίτηση Τσίπρα έφερε κρίση ηγεσίας και κρίση πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι διχασμένος πια διότι η νέα ηγεσία δεν γίνεται αποδεκτή», είπε.

Η κρίση δεν μπορεί να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε νικηφόρο πορεία, πρόσθεσε στη συνέχεια. «Αυτός δεν ήρθε, τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του. Εν γνώσει του Τσίπρα ήρθε, άλλο τι στάση κρατάει, το παιδί δεν κάνει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Στην ΠΓ η διαγραφή Τζουμάκα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Παρόλο που ο νέος πρόεδρος έγραψε ότι ο κ. Τζουμάκας «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», στην πραγματικότητα τον παραπέμπει στην επιτροπή δεοντολογίας, η οποία και θα αποφασίσει.

Σύμφωνα ωστόσο με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Ο πρόεδρος δικαιούται να παραπέμψει απευθείας στέλεχος στην επιτροπή δεοντολογίας, όχι όμως να προδικάσει το αποτέλεσμα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει αρμοδιότητα να ελέγξει εάν το άτομο που έχει παραπεμφθεί έχει καθ' οιονδήποτε τρόπο παραβιάσει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Για τη διαγραφή, απαιτούνται τα 3/5 της αρμόδιας επιτροπής. Ωστόσο την απόφαση της επιτροπής, επικυρώνει η Πολιτική Γραμματεία , την οποία υποχρεούται βάσει της νέας εξέλιξης να συγκαλέσουν εκ νέου οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος.