Έντονες είναι οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Kορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομπρέλα και ο Νίκος Φίλης εξαπολύουν πυρά κατά της απόφασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Πυρά της "Ομπρέλας" κατά Κασσελάκη για τη διαγραφή Τζουμάκα -"Να διαβάσει το καταστατικό"

Η διαγραφή ενός στελέχους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με την «Ομπρέλα» να μη δέχεται στο ελάχιστο τις αιτιάσεις του προέδρου για τη διαγραφή του Στ. Τζουμάκα, στον οποίο ο Στ. Κασσελάκης καταλόγισε ότι χαρακτήρισε ολόκληρο το κόμμα διαπλεκόμενο. 

Στελέχη της "Ομπρέλας" σχολιάζουν δηκτικά ότι η διαδικασία με την οποία έθεσε τα πράγματα ο κ. Κασσελάκης στη δήλωση της διαγραφής Τζουμάκα δεν υφίσταται και ότι δεν μπορεί ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον παραπέμψει «στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω», ενώ κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι μέσω των social media, σημείωσε ότι «του συστήνουμε να διαβάσει το καταστατικό» και μάλιστα με αρκετή δόση ειρωνείας και για όσους τον συμβουλεύουν.

Η αντίδραση Τσακαλώτου στη διαγραφή Τζουμάκα

Τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα σχολίασε με τη σειρά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Χρησιμοποιώντας αιχμηρό τρόπο ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ««Υπάρχει το "θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος". Υπάρχει επίσης η "παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας". Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».
Νωρίτερα ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας».

«Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!», συμπλήρωσε.

«Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Φίλης.

Φίλης: Εκκαθαρίσεις διαφωνούντων και εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ


Την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολιάζει ο Νίκος Φίλης σε ανακοίνωσή του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως επισημαίνει ο Νίκος Φίλης σε ανακοίνωσή του για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Παιδείας επιτίθεται στον νέο πρόεδρο του κόμματος, κατηγορώντας τον ευθέως ότι επιδιώκει εκκαθαρίσεις διαφωνούντων και εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τζουμάκας για τη διαγραφή του: "Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου"


«Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α. Τσίπρας, θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του», αναφέρει ο Στέφανος Τζουμάκας, μετά τη διαγραφή του από τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο Στέφανος Τζουμάκας πρόσθεσε, δε, ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». 

«Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών», σημειώνει επίσης. 

Η ανάρτηση: 

Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή. Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την...

Δημοσιεύτηκε από Στέφανος Τζουμάκας στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Τζουμάκα για τη διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή. Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι "έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ." για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α. Τσίπρας, θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του.

Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας. Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Καρφιά Ηλιόπουλου κατά Κασσελάκη: Δεν μπορεί να υπάρχουν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές


Ο Nάσος Ηλιόπουλος με ανάρτηση του το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα».

H ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση που αφορούσε το απαράδεκτο φαινόμενο των δημοσίων δηλώσεων κεντρικών στελεχών για την υπερψήφιση ψηφοδελτίων της ΝΔ και ανεξάρτητων δεξιών και την ανάγκη δημόσιας αποδοκιμασίας αυτών. Οι δηλώσεις αυτές υπονόμευσαν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργώντας εικόνα πολυφωνίας και απουσίας ενιαίας στάσης απέναντι σε μια κρίσιμη μάχη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε αόριστα το θέμα στο μέλλον.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα. Αλλά θα πω το εξής: η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας».

Στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση που αφορούσε το απαράδεκτο φαινόμενο...

Δημοσιεύτηκε από Νάσος Ηλιόπουλος στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023