Τους υποκινητές πίσω από την απόπειρα ομαδικής εξόδου εκατοντάδων αραβόφωνων μεταναστών από δομή φιλοξενίας στη Σάμο αναζητούν οι αστυνομικοί, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα περιστατικά που κατεγράφησαν το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου 700 μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως μουσουλμάνοι, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ), φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ισλάμ και της Παλαιστίνης, ενώ ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των Ισραηλινών. Μάλιστα, περίπου 10-13 άτομα φέρεται να προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., όμως η έγκαιρη επέμβαση των ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης απομάκρυνε αρχικά τους συγκεντρωμένους από την είσοδο της δομής, οδηγώντας τους στη συνέχεια πίσω στους κοιτώνες τους.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε επτά προσαγωγές, εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα των υποκινητών, αλλά και δύο άτομα που επηρεάστηκαν από τη γενικότερη κατάσταση. Σημειώνεται ότι στην ΚΕΔ του νησιού αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 4.500 άτομα.

Live οι ταραχές

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας στις δομές που διαβιούν μουσουλμάνοι έχουν ενταθεί από τη δεύτερη ημέρα εκκίνησης του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Διμοιρίες αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας, ενώ εξίσου αυξημένα είναι τα μέτρα και στις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί από τις πρώτες έρευνες, λίγη ώρα μετά την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης, είναι πως αρκετοί εκ των παρευρισκόμενων στον χώρο της δομής μετέδιδαν ζωντανά εικόνα.

Στα σχόλια που έγραφαν όσοι παρακολουθούσαν τις ταραχές ζητούσαν από τους συγκεντρωμένους να σπάσουν τις πόρτες και να ελευθερωθούν. Τζαμιά, δομές, χώροι συνάθροισης μουσουλμάνων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τεθεί σε αυστηρή παρακολούθηση προκειμένου να αποτραπούν εν τη γενέσει τους τυχόν ταραχές. Αυτές άλλωστε είναι οι εντολές που έχουν δοθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.

Στις προσπάθειες των διωκτικών Αρχών συμβάλλουν ειδικά drones

Το συγκεκριμένο περιστατικό της Σάμου είναι το πιο σοβαρό που έχει σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας περιμετρικά της δομής ήταν ισχυρές και σύμφωνα με την ενημέρωση, ακόμα και να κατάφερναν να παραβιάσουν τις πόρτες της δομής, οι μετανάστες δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο μακριά.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ενεργοποιηθεί πλήρως στις δομές φιλοξενίας, παρακολουθώντας κινήσεις και επαφές συγκεκριμένων προσώπων, ενώ κινητά τηλέφωνα έχουν μπει στο μικροσκόπιο και καταγράφονται οι συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να μαθευτεί έγκαιρα τυχόν απόπειρα πρόκλησης ταραχών.

Στις προσπάθειες των διωκτικών Αρχών συμβάλλουν με τον τρόπο τους και τα ειδικά drones, τα οποία καταγράφουν σε 24ωρη βάση τις κινήσεις σε χώρους συγκέντρωσης, δίνοντας ζωντανή εικόνα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να έχει άμεση επίγνωση της κατάστασης και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα αποτροπής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή