Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα στο νέο ΚΥΤ της Σάμου από το υπoυργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη η πρώτη, πανευρωπαϊκά, άσκηση εκκένωσης καταυλισμού προσφύγων σε πραγματικό χρόνο με την επωνυμία ΠΡΟΜΑΧΟΣ 21.

Τα σενάρια αφορούσαν δασικές πυρκαγιές, σεισμό, σοβαρούς τραυματισμούς , αρπαγή ασυνόδευτου ανηλίκου, σύλληψη εμπρηστών, εντοπισμό θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και σύλληψη διακινητή καθώς και άφιξη σκάφους με πρόσφυγες στην παραλία.

photo__4__2
photo__3__2
photo__2__2
photo__1__2

Στιγμιότυπα της άσκησης

Η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή, με 2.103 συμμετοχές και την ταυτόχρονη συμμετοχή 6 Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), 7 Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), 4 Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών.


Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κος Μάνος Λογοθέτης , η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη και ο επικεφαλής του ΔΟΜ κος Τζιανλούκα Ρόκκο

Μόνο στη Σάμο οι συμμετοχές έφθασαν τις 1.103, ενώ ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, που συγκάλεσε με υποδειγματικό τρόπο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, έδωσε σημείο καταφυγής και για τους πρόσφυγες.

Ο χρόνος εκκένωσης ήταν 25 λεπτά και απομακρύνθηκαν 249 πρόσφυγες, 11 ασυνόδευτα ανήλικα, 12 τραυματίες και προσωπικό 150 ατόμων. Ο χρόνος εκκένωσης των ασυνόδευτων ήταν 1 λεπτό και ο χρόνος εξόδου του πρώτου τραυματία 3 λεπτά, με την παραλαβή από το ασθενοφόρο να διενεργείται επίσης σε 3 λεπτά. Το πρώτο λεωφορείο αναχώρησε 11 λεπτά μετά την πρώτη ηχητική ειδοποίηση. Η άσκηση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον – ειδικά ως προς τις ιδιαίτερες πλευρές της, όπως η προστασία των ασυνόδευτων και ο εντοπισμός των θυμάτων τράφικινγκ – και παρακολουθήθηκε ζωντανά μέσω live streaming σε 15 χώρες.

photo__9_
photo__8_
photo__7_
photo__6_



Στιγμιότυπα της άσκησης

Η άσκηση διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Μάνο Λογοθέτη και το γενικό πρόσταγμα είχε η Αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη κ. Σοφίας Βούλτεψη.



Ο εθνικός εισηγητής για το Trafficking κος Ηρακλής Μοσκώφ συνομιλεί με το «θύμα» της άσκησης