Προειδοποιητικές βολές προς υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης και μήνυμα προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη για σεμνότητα και μετριοπάθεια έκρυβε η διπλή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μέσα από τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ύστερα από πέντε συνεχείς ευρείες νίκες της Νέας Δημοκρατίας (ευρωκλογές, περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές το 2019 και διπλές εθνικές εκλογές το 2023), ήρθε ναι μεν ακόμα μία νίκη στις φετινές περιφερειακές εκλογές, αλλά με μικρότερο εύρος από το '19 (7+1 περιφέρειες έναντι 11 την περασμένη φορά) και την κοινωνία να στέλνει κατά τόπους μηνύματα δυσαρέσκειας. Το μήνυμα αυτό έχει ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί και με εκείνο της αυξημένης αποχής.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: "H Ελλάδα δεν είναι μπανανία", το μήνυμά του στις πολυεθνικές για την ακρίβεια - "Καλό το TikTok, αρκεί να έχει περιεχόμενο", είπε για Κασσελάκη

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της συμπεριφοράς. Αυτό ήταν, εξάλλου, και το μόνο κριτήριο το οποίο οδήγησε στο ξεκίνημα κιόλας της δεύτερης διακυβέρνησης στις απομακρύνσεις δύο υπουργών (Μηταράκης, Βαρβιτσιώτης) και στην άρση της υποστήριξης σε έναν περιφερειάρχη (Πατούλης).

«Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας», είπε στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο κ. Μητσοτάκης. «Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι "πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε". Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη», συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος σε υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι έδειξαν στοιχεία υπεροψίας και αλαζονείας –ιδίως στο διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών–, προκαλώντας δυσαρέσκεια και ενόχληση σε σημαντική μερίδα των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις κάλπες

Εκτός πλάνων του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ανασχηματισμός

Είχε, εξάλλου, προηγηθεί το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», που ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε σε όσους με δηλώσεις τους παρουσίασαν σημάδια έπαρσης.

Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, δεν είναι στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Η αξιολόγηση τόσο της συμπεριφοράς όσο και του παραγόμενου έργου από τους υπουργούς και υφυπουργούς είναι διαρκής από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά επί του παρόντος αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα γίνουν. Η κυβέρνηση υπό το νέο της σχήμα, όπως προέκυψε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τέσσερις μήνες και αποτελεί πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να δοθεί σε όλους χρόνος για να μάθουν καλά το χαρτοφυλάκιό τους και να τρέξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.