Φυγή προς τα εμπρός μέσω της αλλαγής ατζέντας και της ανάκτησης της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά το μάλλον δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα πολιτικά μηνύματα που θα θελήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός μέσω της αποψινής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η κυβέρνηση κατανοεί τα μηνύματα δυσαρέσκειας από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές τελείωσαν, αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι κάλπες «έκριναν πρόσωπα, η τεράστια αποχή στον β' γύρο είναι σήμα εγρήγορσης σε όλους μας. Τα βασικά συμπεράσματα προέκυψαν την α' Κυριακή, οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Ποτέ δεν κοιτάξαμε την προέλευση των περιφερειαρχών όταν ήρθαν να συνεργαστούν μαζί μας».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι και το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής υπαγορεύει στην κυβέρνηση να ανοίξει το βήμα της και να επιταχύνει τις παρεμβάσεις της στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

«Οι εκλογές τελείωσαν, αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ορίζοντα έως το 2027, ενώ πυξίδα μας είναι ο πολυδύναμος μετασχηματισμός. Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεχωρίζοντας τρεις πρωτοβουλίες από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου: κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους, επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται, ενίσχυση όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμη από την προσωπική διαφορά.

Απευθυνόμενος στους υπουργός και στον τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα πρέπει να έχουν λόγο ενωτικό, χωρίς έπαρση. «Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξη αυτά που θέλει η κοινωνία. Λόγος ενωτικός με τους πολίτες, χωρίς έπαρση. Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και μετά να μιλάμε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για σημαντικές παρεμβάσεις στην Υγεία, καθιστώντας ως ξεχωριστή την πρωτοβουλία για την ενίσχυση με παθολόγους και γενικούς γιατρούς αλλά και τις 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε σήμερα και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με σταθερό στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, συνεχίζει: i) τις μεταρρυθμιστικές δράσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και ii) τον εξορθολογισμό και την ενιαιοποίηση των κανόνων της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο επίπεδο παροχών που λαμβάνουν οι πολίτες.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και σε συνέχεια της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη τετραετία και της εμβληματικής μεταρρύθμισης του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η προώθηση του θεσμού της προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης ή/και εφάπαξ και η δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαχρονικές παθογένειες

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, το Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύει ότι οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ως τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά και να συγκρουστεί με τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός εννοεί να μεταφέρει την πολιτική μάχη με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ακριβώς στο πεδίο της Οικονομίας, της καθημερινότητας, αλλά και των μεταρρυθμίσεων, εκεί όπου, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν να αντιπαρατάξουν ένα συνεκτικό όσο και ρεαλιστικό όραμα για το αύριο του τόπου.