Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους.

Για τον μήνα Σεπτέβρη η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα, με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου, να σημειώνει πως η αστυνομία προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της για να αποτρέψει τέτοιου είδους περιστατικά.

«Υπάρχουν περιστατικά που βλέπουμε τους ίδιους ανήλικους δράστες. Στη βορειοανατολική Αττική υπήρχαν σημεία, όπως ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, στο οποίο σημειώνονταν σχεδόν καθημερινά τέτοια περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Η δικαιοσύνη πολύ σπάνια προφυλακίζει έναν ανήλικο, πρέπει να υπάρχει ένα κακούργημα. Το θέμα είναι ότι η αστυνομία καλείται να διαχειριστεί αυτά τα παιδιά, όταν φτάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν γνωρίζουν ότι αυτό που έχουν κάνει είναι αδίκημα, ότι περιορίζει και προσβάλει την ελευθερία των συνομιλήκων τους», πρόσθεσε.

*Διαβάστε εδώ: ΥΠΕΣ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών


Δόμνα Μιχαηλίδου: Το σχολείο είναι ο βασικός μηχανισμός άμβλυνσης

Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλου και την Ανθή Βούλγαρη, τόνισε τη σημασία της πρόληψης, με την ίδια να αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας μέσω δράσεων και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στην καταπολέμηση του φαινομένου.

«Η πρόληψη περνά από το σπίτι και το σχολείο είναι ο βασικός μηχανισμός άμβλυνσης τέτοιων προβλημάτων. Μακάρι να ήταν μόνο στο σχολείο, δυστυχώς είναι παντού. Είναι όταν βγαίνουν τα παιδιά βόλτα, είναι στο σπίτι τους», επισήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ιδιαίτερα, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία των κοινωνικών λειτουργών, των οποίων η παρουσία έχει διπλασιαστεί στα σχολεία.


Kifissia Watch: Μία πρωτοβουλία γονέων για την ανήλικη παραβατικότητα

Το Kifissia Watch αποτελεί μία πρωτοβουλία γονέων, οι οποίοι επιτηρούν κεντρικά σημεία που συχνάζουν ανήλικοι και όταν παρατηρούν περιστατικά παραβατικότητας καλούν την αστυνομία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο, με αφορμή ένα περιστατικό με απειλή μαχαιριού.

«Είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που μαζευόμαστε σε συγκεκριμένα μέρες και ώρες, χωριζόμαστε σε ομάδες και επιτηρούμε», είπε ο ιδρυτής της ομάδας Κύρος Ασφής, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να συμπλρώνει πως «χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε αυτό».

«Είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε πανευρωπαϊκά μετά τον Covid, μας έχει τσακίσει», κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας.