Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Επιστροφή στο «αμιγώς» κυβερνητικό έργο επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από έναν μήνα περίπου κυριαρχίας των προεκλογικών δραστηριοτήτων για περιφέρειες και δήμους και των διεθνών πρωτοβουλιών από τη μία πλευρά για τα Ελληνοτουρκικά και από την άλλη πλευρά για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η δραστηριότητα αυτή του πρωθυπουργού βέβαια θα ενταθεί, με πρώτη κίνηση την επίσκεψη στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μπορεί να γίνει ακόμα και αύριο, Πέμπτη, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός των προσεχών ημερών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έμφαση δίνεται εκ νέου σε μεταρρυθμίσεις, έργα και νομοσχέδια: Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μπαίνουν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης τετραετούς κυβερνητικής θητείας. Στο διάστημα αυτό, με νωπή ακόμη τη διπλή λαϊκή εντολή, είναι πιο εύκολο να περάσουν οι λεγόμενες «δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ενώ ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έπειτα από κάθε νομοσχέδιο ακολουθεί μια περίοδος υλοποίησης και εφαρμογής, που συνήθως είναι μεγάλη. Τα δε απτά αποτελέσματα κάθε μεταρρύθμισης, όπως έδειξε και η πρώτη τετραετία διακυβέρνησης, παίρνουν συνήθως αρκετό χρόνο για να φανούν.

Διαβάστε ακόμα: Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει την Τετάρτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι θα ''πέσει στο τραπέζι''

Έτσι, σήμερα στις 11:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με τα έργα και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης στην ατζέντα, αλλά και μια σειρά από νομοσχέδια. Το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει το λεγόμενο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αλλάζει στο ευνοϊκότερο το καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων με αναπηρία, διευκολύνει την απασχόληση των συνταξιούχων, καταργώντας το πέναλτι του 30% σε όσους εργάζονται, ενώ διευκολύνει και την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και επισπεύδει την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται πριν από το τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή και τις διαδικασίες επιλογής νέων διοικητών, προέδρων κ.λπ. να εκκινούν σύντομα. Την ίδια ώρα, προχωράει και η στελέχωση του Δημοσίου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκριθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2024, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αθροιστικά 16.000, με τις 6.500 εξ αυτών να αφορούν στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.).

Στον χώρο της Υγείας, επίσης, θα παρουσιαστούν σήμερα παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης στη μεταρρύθμιση με τον προσωπικό γιατρό, ενώ εντός του Νοεμβρίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Με το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργείται ένα εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών με έξι κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για την εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα.

Η εμπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισμό των δασών είναι ένα ακόμα φιλόδοξο πλάνο που θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση. Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως δεν υπάρχει οργανωμένη διαχείριση του δασικού πλούτου κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Στα εκατομμύρια των στρεμμάτων των δασικών εκτάσεων της χώρας προστίθεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες καύσιμη ύλη, όπως κλαδιά, θάμνοι, πούσι κ.ά., η οποία πλέον σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δημιουργεί το ιδανικό υπόστρωμα για την ταχεία εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Πρέπει στο εξής να βρεθούν «έξυπνες» λύσεις για την αφαίρεση της καύσιμης ύλης από τα δάση και για να γίνουν λιγότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και στο κομμάτι αυτό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Tα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναλυτικά, τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα ακόλουθα:

     1. Ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για: α) τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, β) το ετήσιο πρόγραμμα Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

  1. Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  2. Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

        4. Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας, β) Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

  1. Εισήγηση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για το θέμα: Προσωπικός Ιατρός: Παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης.
  2. Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.
  3. Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων.
  4. Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024.