Τέλος στην παραφιλολογία που είχε καλλιεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα περί δήθεν διόγκωσης του Δημόσιου τομέα έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία τριετία όχι απλά δεν έχει αυξηθεί αλλά φέτος εμφανίζεται και ελαφρώς μειωμένος. Συγκεκριμένα, το 2019 το σύνολο του τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο ανήλθε στους 604.744 εργαζόμενους, το 2020 στους 602.789 ενώ για το 2021 ο αριθμός διαμορφώνεται στους 602.301 δημοσίους υπαλλήλους.

Η μείωση οφείλεται στην απαρέγκλιτη τήρηση του κανόνα 1 προς 1 που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση εργαζόμενου από το Δημόσιο.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε το περιθώριο για 18.412 θέσεις εργασίας ο Βορίδης πρότεινε προς έγκριση 15.836 θέσεις εργασίας, 2.500 θέσεις λιγότερες δηλαδή από αυτές που προβλέπονταν.

Την ίδια τακτική ακολούθησε μάλιστα και στο θέμα του έκτακτου προσωπικού, ο αριθμός του οποίου εντάχθηκε για πρώτη φορά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων το 2020 ανήλθε στις 28.160 ενώ για τις προσλήψεις του 2022 στις 25.344, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ρήτρα του 10% που προβλέπεται σε διάταξη που έφερε ο ίδιος ο Βορίδης στη Βουλή.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν φυσικά κάποιο καπρίτσιο του Βορίδη αλλά αποτέλεσμα της στρατηγικής του εξορθολογισμού που εφαρμόζει από τις αρχές του έτους στις προσλήψεις, αξιοποιώντας στο έπακρο τα πολύτιμα εργαλεία που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών όπως τα ψηφιακά οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσης και ο ετήσιος κύκλος στελέχωσης στον οποίο περιλαμβάνεται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Τα παραπάνω επέτρεψαν στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν σε διαρκή βάση τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου και να παρεμβαίνουν προκειμένου να διορθώνουν αρρυθμίες που τυχόν παρατηρούνται, τοποθετώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου θα συνεχιστεί. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η επικείμενη αξιολόγηση, η καλύτερη διαχείριση του προσωπικού αλλά και το σύστημα επιβράβευσης που βρίσκεται στα σκαριά ανοίγουν το δρόμο για έναν περισσότερο πολιτοκεντρικό και λειτουργικό δημόσιο τομέα ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικός.