«Η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Τόνισε πως το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δεν ήταν καλό για τη ΝΔ σημειώνοντας πως δεν ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό. Παραδέχθηκε ότι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έγινε μια αντισυσπείρωση κατά των υποψηφίων της ΝΔ.

Είπε πως η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο που επιλέγονται οι διοικήσεις όπως στα νοσοκομεία.

Για τις 16.500 προσλήψεις είπε πως προτεραιότητα θα δοθεί σε υγεία και πολιτική προστασία ενώ είπε πως επαφίεται στην κυβέρνηση πώς θα κατανείμει αυτές τις προσλήψεις.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Να συγχαρώ τους νεοεκλεγέντες και νεοεκλεγείσες δημάρχους και περιφερειάρχες. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες. Το προχθεσινό αποτέλεσμα της Κυριακής των εκλογών δεν ήταν καλό για τη ΝΔ, δεν ήταν το προσδοκώμενο όμως το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει αλλάξει το συνολικό πολιτικό σκηνικό, τις πολιτικές ισορροπίες.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Για εμάς το 13+3 ήταν ο αυτονόητος προσδιορισμός του εκλογικού στόχου, δεν τον πετύχαμε στο έπακρο αυτό όμως δεν αλλάξει το γεγονός ότι οι συντεταγμένες του πολιτικού σκηνικού όπως αποτυπώθηκαν παραμένουν για τη ΝΔ σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα των εκλογών του Ιουνίου.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υπήρξαν περιπτώσεις όπου πράγματι στο δεύτερο γύρο έγινε μια αντισυσπείρωση εναντίον του υποψηφίου της ΝΔ από εκεί και πέρα όμως δεν έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει τον τρόπο που επιλέγονται οι διοικήσεις σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου. Έχουμε 600 θέσεις που είναι για διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, προέδρους, αναπληρωτές προέδρους κ.ο.κ στους οποίους βάζουμε μια διαδικασία ΑΣΕΠ όπου δεν γινόταν με αυτό τον τρόπο μέχρι τώρα, βάζουμε επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας, λογοδοσίας. Για παράδειγμα απαιτούμε πλέον τη συνάφεια του πτυχίου σου, της εργασιακής σου εμπειρίας με τη θέση στην οποία πας να είσαι υποψήφιος. Δεύτερον τεστ δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με τον παραγωγικό συλλογισμό, το πώς διαχειρίζεσαι μια εργασιακή κατάσταση, την ομαδικότητα κοκ γιατί σήμερα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση παγκοσμίως στις δεξιότητες από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες. Τρίτον συμβόλαια απόδοσης, θα υπογράφονται συμβόλαια με τον διοικητή, με τον πρόεδρο με μετρήσιμους στόχους. Τέταρτο αξιολόγηση στη βάση των συμβολαίων αν μεν έχεις επιτύχει τους στόχους αυτό μπορεί να ανοίγει το δρόμο για οικονομική επιβράβευση, αν δεν έχεις επιτύχει τους στόχους αυτό μπορεί να επιτύχει σε αντικατάσταση σου. Όλα αυτά υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Ερωτηθείσα αν θα περάσουν από τη διαδικασία της κρίσης οι ήδη διορισμένοι που αναφέρονται στο νομοσχέδιο

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Βεβαίως, θα γίνουν νέες κρίσεις σε όλες τις θέσεις.

ΔΗΜ: Θα συμμετάσχουν οι σημερινοί επικεφαλείς

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αν πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν, αν δεν τις πληρούν όχι. Δηλαδή αν έχουν τα πτυχία, τη συνάφεια και ούτω καθεξής προφανώς θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι, αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις τότε δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Να τονίσω ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο πρώτος άξονας με τον οποίο θα ασχοληθούμε είναι η υγεία και δη τα νοσοκομεία της χώρας. Θα βγει μια προκήρυξη για τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε υποψήφιος να επιλέξει έναν αριθμό νοσοκομείων που τον ενδιαφέρουν και θα γίνει πλέον ομαδοποιημένα η διαδικασία για λόγους οικονομίας κλίμακας, για λόγους ταχύτητας, για λόγους αποτελεσματικότητας.

Αναφορικά με τις 16.500 προσλήψεις

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υπάρχει ο κανόνας του 1 προς 1, έχουμε έναν αριθμό περίπου 16.500 προσλήψεων που μπορούν να γίνουν στη βάση αυτού του κανόνα. Επαφίεται στην κυβέρνηση το πώς θα κατανείμει αυτές τις προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες φορέων, με τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Τρεις από τους άξονες στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η υγεία άρα η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί προς την υγεία σε όλους τους κλάδους σύμφωνα με τις προτεραιότητες του υπουργείου. Δηλαδή μιλάμε για γιατρούς , για νοσηλευτές, για ΕΚΑΒ κ.ο.κ. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την πολιτική προστασία, με την κλιματική αλλαγή, με την προστασία των δασών, και ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία συνδέονται με ανθρώπινο δυναμικό.