«Τους τελευταίους μήνες η χώρα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μία η ανάπτυξη της οικονομίας και από την άλλη μια χώρα που έχει υποστεί πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, είπε πως συνδέεται με στόχους και μπόνους παραγωγικότητας, ενώ αναφερόμενη στον ορισμό διοικήσεων στο Δημόσιο σημείωσε πως πρέπει δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται καλύτερες και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Επίσης, είπε πως διενεργούνται έλεγχοι νομιμότητας για το πού διατέθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στους δήμους.

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως τόνισε πως θα γίνουν κρίσεις σε περισσότερους από 500 φορείς του Δημοσίου.

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είπε πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μια σοβαρή αντιπολίτευση και μια γόνιμη κριτική, ώστε να βελτιώνεται και εκείνη (σ.σ. η κυβέρνηση).

Επιπλέον, ανέφερε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 150.000 υποψήφιοι.

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές η υπουργός είπε πως υπάρχει ρύθμιση εάν έχεις καταδικαστεί να μπαίνεις αυτοδικαίως σε αργία.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, απάντησε πως είναι ένα θέμα που συζητείται χρόνια. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει, ώστε να ξέρει ο πολίτης ποιος είναι ο αρμόδιος και για τι, ενώ είπε πως θα έρθει η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.


Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας εκδηλώνει δύο πρόσωπα, δύο εκφάνσεις της Ελλάδας. Η μια είναι αυτή που σημειώνει πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 15 χρόνια, την ανάκτηση μετά από 14 χρόνια της επενδυτικής βαθμίδας, ρεκόρ εξαγωγών, πάμε για πολύ σημαντικές επιδόσεις στον τουρισμό άρα μια Ελλάδα που ανεβαίνει διαρκώς κατόπιν πολύ μεγάλων προσπαθειών των πολιτών. Η άλλη έκφανση είναι μια χώρα η οποία το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, αλλεπάλληλα φαινόμενα. Ήταν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης με πρωτοφανείς δυσκολίες και εξωγενείς δυσκολίες. Θυμίζω ότι τη μέρα που τελείωσε η φωτιά στον Έβρο την επομένη περίπου ξεκίνησαν οι πλημμύρες. Πλημμύρες που δεν μπορούσε κανείς να έχει προβλέψει σε αυτή την ένταση και μέγεθος και από εκεί και πέρα το έχει πει ευθέως ο Πρωθυπουργός ότι εμείς διαρκώς θα επιδιώκουμε τη βελτίωση. Θα προσπαθούμε διαρκώς να βελτιωνόμαστε και είναι χρέος μας να εξελίσσουμε διαρκώς τους μηχανισμούς, τα συστήματα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρωτοφανή κλιματική κρίση η οποία είναι εδώ.

Αναφορικά με την αξιολόγηση στο δημόσιο: Έχουμε πλέον ένα νέο σύστημα το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι, το οποίο έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του και συνδέεται άμεσα με στόχους και με μπόνους παραγωγικότητας. Όσο καλύτερος είναι ένας υπάλληλος εν γένει τόσα περισσότερα χρήματα θα παίρνει, αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

 Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσουμε ένα νέο τρόπο ορισμού διοικήσεων στο δημόσιο. Με τον όρο «διοικήσεις» εννοώ όλα τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, είναι πάνω από 500, νοσοκομεία, κέντρα, οργανισμοί εκεί θα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για να γίνει κάποιος, θα υπάρχει αξιολόγηση στο μέσο της θητείας όπου η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε μια επιβράβευση αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε παύση εάν δεν ανταποκρίνεσαι στα καθήκοντά σου. Άρα ένας νέος τρόπος ορισμού των διοικήσεων στο δημόσιο και αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που έχουμε με διττό στόχο αφενός να γίνονται οι δημόσιες υπηρεσίες διαρκώς καλύτερες και αφετέρου να εξυπηρετούμε καλύτερα τον πολίτη.

Η αξιολόγηση θα γίνεται με προσόντα, θα γίνεται με συγκεκριμένες απαιτήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια τα οποία είναι τυπικά δηλαδή πτυχία κ.ο.κ όσο και ουσιαστικά πως ανταποκρίνεσαι σε δύσκολες καταστάσεις κοκ. Άρα ένα νέο σύστημα πιο υψηλών απαιτήσεων.

Αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί από φέτος, είναι στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου εν συνεχεία θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Βουλής άρα εντός του ‘23 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του. Είναι το τρίτο νομοσχέδιο της νέας θητείας του υπουργείου Εσωτερικών, το πρώτο ήταν η ψήφος των αποδήμων που μετά από μισό αιώνα δόθηκε επιτέλους η δυνατότητα σε έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε μόνιμα είτε προσωρινά να ψηφίζουν από το εξωτερικό και θα εφαρμοστεί και στις ευρωεκλογές. Το δεύτερο είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχουμε ετοιμάσει μαζί με τον κ. Λιβάνιο που αφορά τους ΟΤΑ με δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι εξορθολογισμός, καταργούνται νομικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος και να προχωρήσει σε μια εξυγίανση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξορθολογισμός και λογοδοσία. Εξορθολογισμός με την κατάργηση νομικών προσώπων, με οικονομίες κλίμακας και λογοδοσία, πλέον δείκτες ποιότητας για τους δήμους.

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί ελέγχου των δήμων σήμερα, έλεγχος νομιμότητας και έλεγχος σκοπιμότητας. Νομιμότητας, δίνεις 100 χιλιάδες ευρώ για να καθαριστούν κάποια οικόπεδα και ο δήμος τα δαπανά για να κάνει κάτι άσχετο, ελέγχεται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της δαπάνης. Αυτό είναι εν εξελίξει, αυτό είναι αυτό που επιτρέπει το σύνταγμα γιατί οι δήμοι έχουν αυτοδιοίκηση. Ο δεύτερος άξονας είναι η σκοπιμότητα, κάποιος εκλέγει τους δημάρχους. Έχουμε εκλογές αυτός είναι ο έλεγχος σκοπιμότητας που γίνεται από τους πολίτες οι οποίοι εκλέγουν τους άρχοντες της πόλης τους.

Ερωτηθείσα πότε θα έχουμε δημοσιοποιημένη την εικόνα του τι πήραν οι δήμοι για να κάνουν όλα όσα θα έπρεπε να κάνουν για τα δάση και τις πλημμύρες: Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Είναι μια νέα έμφαση που δίνεται σε αυτό το κομμάτι προκειμένου να ασκείται πολύ αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας.

Για τις κρίσεις: Θα γίνουν κρίσεις σε πάνω από 500 φορείς με τα αυξημένα πλέον προσόντα τα οποία θα προβλεφτούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Θα γίνουν κρίσεις γιατί θέλουμε αυξημένα προσόντα σε θέσεις καίριες όπως ειναι ο διοικητής ενός νοσοκομείου για παράδειγμα. Είναι πολύ σημαντικό για να λειτουργεί καλύτερα το δημόσιο και εν τέλει όλοι οι πολίτες να γίνονται αποδέκτες πιο ποιοτικών υπηρεσιών να έχουμε υψηλά προσόντα για αυτούς που διορίζονται σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο. Μια άλλη καινοτομία την οποία έχουμε ξεκινήσει σε αυτή τη νέα κυβερνητική θητεία είναι ένα σύστημα αποτίμησης από τους πολίτες των υπηρεσιών του δημοσίου. Στόχος είναι να κάνουμε τους πολίτες ακόμα πιο ενεργούς, θέλουμε την αποτίμησή τους και το δεύτερο είναι ότι θελουμε αυτό να οδηγήσει σε μια συνολική βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου.

Ερωτηθείσα ποιος ελέγχει το κόστος των έργων: Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα υπό τον κ. Λιβάνιο το οποίο ασχολείται συνολικά με την παρακολούθηση των έργων υπό των έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών. ...Ο κ. Λιβάνιος έχει συνολικά την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά πέρα από αυτό είναι στις αποκεντρωμένες όλος αυτός ο έλεγχος νομιμότητας επιπλέον άλλων ελέγχων. Έλεγχοι γίνονται διαρκώς άρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσει και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο

Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν ποιος ή ποια θα ηγηθεί της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμάς μας νοιάζει να έχουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Μας μοιάζει να ακούμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, γόνιμή κριτική αλλά κριτική τεκμηριωμένη. Να φύγουμε από το παρελθόν που ακούγαμε διχαστικούς λόγους, πολωτικές θέσεις, λαϊκισμό κ.ο.κ. και νομίζω ότι από μια σοβαρή τεκμηριωμένη αντιπολίτευση έχουν όλοι να κερδίσουν. Έχει να κερδίσει ο δημόσιος διάλογος, έχει να κερδίσει η δημοκρατία έχει να κερδίσει η χώρα εμείς αυτό θέλουμε.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να απειλήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση: Εμείς θέλουμε απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούνε γόνιμη κριτική για να βελτιωνόμαστε και εμείς. Μας νοιάζει η ουσία, να ακούμε θέσεις, να ακούμε τεκμηρίωση και να απαντούμε βεβαίως ως οφείλουμε να απαντάμε στο πλαίσιο και του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Έχουμε πάνω από 150.000 υποψηφίους, πάνω από 1,5% του πληθυσμού. Έχουμε από 18 ετών τον νεότερο μέχρι 102 ετών τον μεγαλύτερο. Έχουμε 1.222 συνδυασμούς δημοτικούς και 78 συνδυασμούς περιφερειακούς και επειδή όλα γίνονται ψηφιακά πλέον έχουμε εξοικονομήσει 1,5 εκατομμύριο σελίδες χαρτιού, έχουμε εξοικονομήσει 135 χιλιάδες επισκέψεις σε ΚΕΠ δηλαδή όλα γίνονται ψηφιακά. Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, η απλοποίηση του συστήματος. Θα έχουμε τον πρώτο γύρο στις 8 Οκτωβρίου, θέλει 43% για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο αν όχι πάμε στο δεύτερο γύρο στις 15 Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Δεν χρειάζεται ρύθμιση γιατί σε αντίθεση με τις βουλευτικές όπου εκεί δεν υπήρχε πλαίσιο που να εκπίπτει κάποιος αυτοδικαίως και να μπαίνει σε αργία, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές υπάρχει ειδική ρύθμιση που λεει ότι άμα έχεις καταδικαστεί τότε μπαίνεις αυτοδικαίως σε αργία άρα δεν χρειαζόταν να έρθει οποιαδήποτε ρύθμιση για το ζήτημα αυτό.

Αναφορικά με τους Σπαρτιάτες: Οι Σπαρτιάτες πέρασαν τη δικανική κρίση από εκεί και πέρα εκ των υστέρων τέθηκαν κάποια ζητήματα θα τα δούμε όλα αυτά σε επίπεδο Βουλής γιατί αυτό το ζήτημα αφορά τη Βουλή ευρύτερα σε ένα μεταγενέστερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι επειδή ακούω συζητήσεις περί χρηματοδότησης δεν υπάρχει και να σας πω ότι η επόμενη χρηματοδότηση για τα κόμματα που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές είναι το χρόνου, το 2024.

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες: Οι αρμοδιότητες είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο συζητάμε δεκαετίες, είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο δεν έχει γίνει για δεκαετίες στη χώρας μας και ο στόχος είναι να ξεκαθαρίσει για να ξέρει και ο πολίτης εν τέλει ποιος είναι αρμόδιος για τι. Ένας μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, να καταγραφούν όλα αυτά να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε συνολικά τις αρμοδιότητες.

Αναφορικά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία: Έγινε μια τεράστια καταστροφή πρώτο μέλημά μας ήταν να βρεθούμε δίπλα στους πληγέντες, δίπλα σε αυτούς που υπέστησαν σε πολύ μεγάλες καταστροφές για αυτό η πρώτη αρωγή, και έχει κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα ο αντίστοιχος μηχανισμός στο ζήτημα αυτό, έχει ήδη εκταμιευτεί και θα συνεχίσουμε και με τις άλλες αρωγές. Άρα αυτό δείχνει πως το κράτος προσπαθεί με όλα τα μέσα και να βελτιώνεται διαρκώς και να στέκεται δίπλα στον πολίτη απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο να συζητηθεί η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στην συνταγματικη αναθεώρηση: Όλο το σύνταγμα θα το δούμε συνολικά

ΔΗΜ: Το αφήνετε ανοιχτό;

Δεν μπορώ να σας μιλήσω αυτή τη στιγμή για τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί είναι κάτι το οποίο θα γίνει το 2025. Δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για αυτό αυτή τη στιγμή.

Με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας, υπάρχει ένα πλάνο το οποίο έχει ανακοινωθεί ήδη από την προηγούμενη συνάντηση, ο οδικός χάρτης στους τρεις άξονες και αυτό υλοποιείται βήμα –βήμα. Εμείς θέλουμε επικοινωνία με την Τουρκία αλλά έχουμε τις ξεκάθαρες γραμμές μας, κόκκινες γραμμές μας που αφορούν στην πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όπως αυτό έχει υπογραμμιστεί πολλάκις.