«Δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, εάν δεν δει πως είναι πολύ κοντά στη βαριά ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες νωρίς» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. 

Είπε πως δεν μπορεί να δει κανείς αντιστροφή του κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια της ήττας πρέπει να αναζητηθούν σε επιλογές μετά το 2019.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για έλλειψη ουσιαστικής προπαρασκευής και ισχνή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση.

Τόνισε πως μεθαύριο -μετά από καιρό- θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία. 

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα για άμεσο συνέδριο, λέγοντας ότι η μετάθεσή του θα ήταν πολιτικά καταστροφική. Είπε πως υπάρχει ανάγκη για άμεσα πολιτικά συμπεράσματα.

Ερωτηθείς για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως ένα κόμμα πρέπει να επιδιώξει να συγκροτήσει συμμαχίες και με βάση τους συσχετισμούς να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Σπίρτζη για συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται ο κ. Σπίρτζης τώρα και λέει όχι συμμαχίες, προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση. Αυτό ακυρώνει τη διακριτή και αυτόνομη παρουσία του ρεύματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό ουσιαστικά συνιστά ληξιαρχική πράξη θανάτου, προφανώς όσο με αφορά δεν την υπογράφω», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Χρήστος Σπίρτζης: Στις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να έχουν κοινό ψηφοδέλτιο

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Σκουρέτη

Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Στο επίκεντρο των δικών μου επισημάνσεων βρίσκεται η αναγκαιότητα του συνεδρίου, και εδώ έχουμε μια ήδη ειλημμένη πρόσφατη απόφαση, που είχε παρθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, να πάμε αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Από μεριάς μου, αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του κόμματος θα κατατεθεί η άποψη ότι πρέπει τάχιστα να ξεκινήσουμε, έτσι ώστε μέσα στο 2023 να έχει γίνει το συνέδριο. Αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει να είμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και εμείς να αναζητάμε τα αίτια της ήττας μας στις εκλογές του ’22;

Με αφορμή την πληροφορία ότι θα κατατεθεί πρόταση για αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολιτικά καταστροφικό. Βλεπετε τώρα πως ο καθένας ανάλογα με την οπτική του αναδεικνύει τη μια ή την άλλη αιτία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ανάγκη από στέρεα συλλογικά συμπεράσματα. Δεν το κάναμε στον βαθμό που έπρεπε το ’19 και το ’19, αντί να βαθύνουμε πάνω στην κυβερνητική εμπειρία και να δούμε ποιες ήταν οι βασικές αιτίες της πολιτικής αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό κρίθηκε και τότε και τώρα, αρχίσαμε και μιλάγαμε περί διαγραμμάτων με έναν αντιφατικό προγραμματικό λόγο, χωρίς ιεραρχήσεις, με ένα θολό στίγμα αν θέλουμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα συζητήσουμε.

Με αφορμή την πρόταση Σπίρτζη για συνεργασίες και προοδευτικές συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ένα κόμμα πρέπει να επιδιώκει να συγκροτήσει συμμαχίες είτε στους μαζικούς χώρους είτε ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή και με βάση τους συσχετισμούς των τελευταίων ετών, αν θέλουμε η ΝΔ να ηττηθεί, πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό λεγαμε και πριν τις εκλογές και μάλιστα το λέγαμε στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, που θα έλεγε κανείς ότι δημιουργεί και τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προοπτική. Δεν υπήρξε κατά τη γνώμη μου μια καλή υπηρέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αυτής της στρατηγικής. Υπήρχε ένα αρκετά μπρος-πίσω και επιβεβαιώνεται αυτή η διαφορετική προσέγγιση όταν ακούω μια μεγάλη μερίδα συντρόφων μου από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η αιτία που χάσαμε ήταν η απλή αναλογική, δηλαδή η προσπάθεια να κάνεις συμμαχίες. Έρχεται ο κ. Σπίρτζης τώρα και λεει όχι συμμαχίες, προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση. Αυτό ακυρώνει τη διακριτή και αυτόνομη παρουσία του ρεύματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό ουσιαστικά συνιστά ληξιαρχική πράξη θανάτου. Προφανώς όσο με αφορά δεν την υπογράφω.