«Παρούσα» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια στον άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα και διμερώς με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, η χώρα μας επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο και την απάντηση του Ισραήλ.

Εξάλλου, η ανησυχία και ο προβληματισμός στην Αθήνα για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή για την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι δεδομένα και κυρίως βέβαια για το ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κινητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μεσανατολικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα στις 18:30 θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η θέση μας είναι καθαρή, είμαστε με το Ισραήλ και με το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε: «Συνέβη μια πρωτοφανής κτηνωδία τις προηγούμενες μέρες εκεί, είδαμε απάνθρωπες εικόνες. Από κει και πέρα, λοιπόν, είναι καθαρή η θέση μας, αλλά σίγουρα ως χώρα οφείλουμε να τονίσουμε κι εμείς την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση».

Το σχέδιο πέντε σημείων του Γιώργου Γεραπετρίτη

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μαλίκι. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, το οποίο παρουσίασε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠ.ΕΞ. συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο πέντε σημείων εντάσσεται στην ανάληψη -από την πρώτη σχεδόν στιγμή- διπλωματικής δράσης και διεθνών πρωτοβουλιών από την Ελλάδα, την κοντινότερη χώρα στο Ισραήλ που είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει προτείνει επισήμως το εν λόγω πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Ειδικότερα, πρότεινε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.