Την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακό επίπεδο τόνισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Ριάντ αλ Μαλίκι. Επίσης, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά την επικοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε το ελληνικό σχέδιο, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και να αποφευχθούν τα χειρότερα, το οποίο περιλαμβάνει:

- Πρώτον, την ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.

- Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.

- Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.

- Τέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.

- Πέμπτον, σύγκληση ειδικής συνόδου κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε., του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.