Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και αφού οριστικοποιήθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει τις 5 από τις 6 περιφέρειες που κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή, δήλωσε ότι «δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη Ν.Δ.». Η δήλωση αυτή δεν αφορούσε μόνο το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός έχασε από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κουρέτα, αλλά αφορούσε και τις Περιφέρειες όπου έκοψαν το νήμα «ανάρτες» της Ν.Δ., δηλαδή στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ., που δεν είχαν όμως το επίσημο χρίσμα του κόμματος. Αυτοί είναι ο Γιάννης Τρεπεκλής στα Ιόνια Νησιά, που κέρδισε τη Ρόδη Κράτσα, ο Γιώργος Αμανατίδης στη Δυτική Μακεδονία που κέρδισε τον Γιώργο Κασαπίδη, ο Χριστόδουλος Τοψίδης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που κέρδισε τον Χρήστο Μέτιο και ο Κώστας Μουτζούρης που νίκησε τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο.

Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου

Ο Κώστας Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και γενικός γραµµατέας Λιµένων και Λιµενικής Πολιτικής επί Σαµαρά, έκανε το ντεµπούτο του ως «αντάρτης», όταν κατέβηκε το 2019 απέναντι στην εκλεκτή της Ν.∆. για το Βόρειο Αιγαίο Χριστιάνα Καλογήρου. Τέσσερα χρόνια µετά, ο εν ενεργεία περιφερειάρχης µνηµονεύεται στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου για το έργο του, «αλλά και για τους χειρισµούς του σε καίρια ζητήµατα που οδήγησαν την περιοχή σε στασιµότητα», όπως σχολιάζουν στην περιοχή. Πρώτον και κύριον, το µεταναστευτικό ζήτηµα. Ποιος µπορεί να ξεχάσει τον Φεβρουάριο του 2020, σε µια κρίσιµη καµπή για την κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, µε την ένταση κατοίκων και ΜΑΤ στο κατακόρυφο, τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου να επιτίθεται στον πρωθυπουργό. Η απόστασή του από την κυβέρνηση αποτυπώνεται και στις κατά καιρούς συναντήσεις µε υπουργούς, τον πρωθυπουργό και Ευρωπαίους αξιωµατούχους, όπου ήταν µονίµως απών, αφήνοντας την Περιφέρεια Β. Αιγαίου χωρίς εκπροσώπηση.
Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ο κ. Μουτζούρης κατετάγη δεύτερος με 33,81% έναντι 39,98% του Αλκιβιάδη Στεφανή. Στον δεύτερο γύρο, όμως, ο νυν περιφερειάρχης έκοψε πρώτος το νήμα με 54,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον κ. Στεφανή με 45,32%. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μουτζούρης αύξησε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του από περίπου 33.000 σε 42.000, ενώ ο κ. Στεφανής μείωσε τον αριθμό των ψήφων του από 40.000 σε 35.000.



Γιάννης Τρεπεκλής, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Στα Ιόνια Νησιά, κόντρα στη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κατέβηκε ο πρώην δήµαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, επίσης µε αναφορές στον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο νέος πλέον περιφερειάρχης, µάλιστα, ζήτησε από τους πολίτες να τον εµπιστευθούν, προβάλλοντας το προφίλ του επιτυχηµένου δηµάρχου και επικαλούµενος τα έργα που άφησε ως παρακαταθήκη στον κερκυραϊκό λαό. Η «Ιόνια Εποχή» του Γιάννη Τρεπεκλή θα αποτελεί από την 1/1/24 τη νέα περιφερειακή αρχή του Ιονίων Νήσων, αφού κατέγραψε μια μεγάλη νίκη επί της παράταξης της Ρόδης Κράτσα στον β’ γύρο των εκλογών της Περιφέρειας. Μάλιστα, αυτό το 65,4% που έλαβε σε αυτές τις επαναληπτικές εκλογές αποτελεί το high score απ’ όλους τους περιφερειακούς συνδυασμούς που συμμετείχαν σε όλη την Επικράτεια. Σημειώνεται ότι ο κ. Τρεπεκλής επικράτησε σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, ενώ η κ. Κράτσα μόνο στη Λευκάδα.



Γιώργος Αμανατίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Ο Γιώργος Αµανατίδης κατέβηκε στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη και εκλεκτό της Ν.∆., Γιώργο Κασαπίδη. Προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αµανατίδης πλησίασε τη µεγάλη κεντροδεξιά παράταξη το 2019, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόµµατος και της προσέγγισης στελεχών από τον χώρο του Κέντρου. Εξελέγη βουλευτής Κοζάνης και εκπροσώπησε τους συµπολίτες του για τέσσερα χρόνια, ωστόσο στις πρόσφατες εκλογές δεν τα κατάφερε, µε τον ίδιο να ξεκινά τις διεργασίες για το πολιτικό του µέλλον. Το σενάριο περί καθόδου του στην περιφέρεια είχε ακουστεί, µε τον ίδιο να αρνείται ότι είχε τέτοιες προθέσεις. Αλλωστε, την περασµένη Πέµπτη στον ΑΝΤ1 προχώρησε στην παραδοχή ότι αν είχε επανεκλεγεί βουλευτής της Ν.∆. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές δεν θα κατέβαινε ως υποψήφιος περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας. Όσον αφορά το βιογραφικό του, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρατηγικό Management (MBA). Από το 1986 εργάζεται στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, στην αρχή ως γεωπόνος. Το 1993 έγινε γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, μιας εταιρείας που για περισσότερα από 30 χρόνια αποτελεί έναν χρήσιμο διεπιστημονικό μηχανισμό για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και καταξιώθηκε με το έργο της.



Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, µετά την ήττα του το 2019, διεκδίκησε εκ νέου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέναντι στον Χρήστο Μέτιο, µε το αποτέλεσµα να τον δικαιώνει. Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Εβρου, θέση την οποία διατηρεί από τον ∆εκέµβριο του 2011, προέρχεται από τη Νέα ∆ηµοκρατία, διατηρώντας σχέσεις µε υψηλόβαθµα στελέχη, στις οποίες πόνταρε προκειµένου να ενισχύσει το «γαλάζιο» προφίλ της υποψηφιότητάς του και να λάβει στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι το οποίο δεν συνέβη, καθώς η Πειραιώς στήριξε τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ύστερα από ένα ντέρμπι ο Χριστόδουλος Τοψίδης κέρδισε τις εκλογές στην Περιφέρεια ΑΜΘ με 51% έναντι 49% του Χρήστου Μέτιου. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις εκλογές προηγούνταν από την αρχή του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. Ο Χ. Τοψίδης κέρδισε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Θάσου, ενώ ο απερχόμενος περιφερειάρχης σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή