Φυγή προς τα εμπρός με μεταρρυθμίσεις, έργα, νομοσχέδια και μια σειρά από πρωτοβουλίες σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Έχοντας περάσει πλέον και από αυτή την πολιτική δοκιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τρέξει γρήγορα το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς συν τοις άλλοις γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μπαίνουν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης τετραετούς κυβερνητικής θητείας.

Από τη μία πλευρά, στο διάστημα αυτό, με νωπή ακόμη τη διπλή λαϊκή εντολή, είναι πιο εύκολο να περάσουν οι λεγόμενες «δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ενώ, από την άλλη πλευρά, έπειτα από κάθε νομοσχέδιο έρχεται μια περίοδος υλοποίησης και εφαρμογής, που συνήθως είναι μεγάλη.

Τα δε απτά αποτελέσματα κάθε μεταρρύθμισης, όπως έδειξε και η πρώτη τετραετία διακυβέρνησης, παίρνουν συνήθως αρκετό χρόνο για να φανούν.


ΝΔ: «Έρχονται» νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Έτσι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, πρέπει τώρα να τρέξουν οι νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, η εκπαίδευση του προσωπικού αυτού, η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων - κάτι που θα ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας.

Το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία επίσης πέρασε από τη Βουλή και τώρα προχωρούν οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ για την πλήρωση 500 οργανικών θέσεων, με την προθεσμία αποκλειστικά ηλεκτρονικής υποβολής υποψηφιοτήτων να λήγει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η πλήρης και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας.

Ακόμα δύο σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης. Το τελευταίο αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναδείξει τον στόχο αυτόν σε κομβικό για τη διακυβέρνησή του.

Η μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι στο εξής όσοι καταδικάζονται για οποιοδήποτε πλημμέλημα σε ποινή τριών χρόνων και πάνω θα πηγαίνουν κατευθείαν φυλακή, ότι θα τιμωρούνται με πρόστιμο όσοι υποβάλλουν εξακολουθητικά μηνύσεις κακόβουλες και χωρίς τεκμηρίωση και πως μόνο μία αναβολή θα δίνεται για κάθε δίκη.


Το «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο»

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη έτοιμο το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο», που αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων με αναπηρία, διευκολύνει την απασχόληση των συνταξιούχων, καταργώντας το πέναλτι του 30% σε όσους εργάζονται, ενώ διευκολύνει και την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και επισπεύδει την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Μετά και τη σύμβαση για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, σύγχρονης τεχνολογίας, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει η αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών να προχωρήσει και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τον δεύτερο διαγωνισμό, με αντικείμενο επιπλέον 650 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που, αν όλα γίνουν εγκαίρως, θα έχουν βγει στους δρόμους πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Παράλληλα, με άλλο νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου εκσυγχρονίζεται το εθνικό νομικό πλαίσιο που αφορά στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές με μισθωμένα οχήματα και εναρμονίζεται με τις πρόσφατες μεταβολές της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. στελέχωση Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Μητσοτάκης και στο νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται άμεσα στη Βουλή και τις διαδικασίες επιλογής νέων διοικητών, προέδρων κ.λπ. να εκκινούν σύντομα.


Προχωράει η στελέχωση του Δημοσίου

Την ίδια ώρα, προχωράει και η στελέχωση του Δημοσίου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, θα εγκριθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2024, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αθροιστικά 16.000, με τις 6.500 εξ αυτών να αφορούν στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.). Στον χώρο της Υγείας, επίσης, εντός του Νοεμβρίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Με το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργείται ένα εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών, με έξι κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για την εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα. Στο Υπουργικό της Τετάρτης αναμένεται να παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δίνει τη δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να παρέχουν δάνεια -μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις- αλλά και θα θεσπίζει κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει τα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει στο κράτος η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για καλύτερες δημόσιες πολιτικές και έχει προαναγγείλει τη δημιουργία στο προσεχές διάστημα «μιας επιτροπής που θα συμβουλεύσει το πρωθυπουργικό γραφείο, ανθρώπων παγκοσμίου βεληνεκούς στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/10/2023