Με ιδιαίτερη χαρά και ανακούφιση υποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αλλεπάλληλων εκλογικών δυσκολιών, η τακτική στήριξης όλων των προοδευτικών υποψηφίων έφερε  αποτελέσματα.

Στέφανος Κασσελάκης: Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης από την Αμερική όπου βρίσκεται αντέδρασε άμεσα για την νίκη Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα.

«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο», ανέφερε στην ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Ήττα της αλαζονείας ΝΔ - Κ. Μητσοτάκη

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλάνε για «ήττα της αλαζονείας ΝΔ- Κ. Μητσοτάκη, που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας (αφού είχαν προηγουμένως φροντίσει να μειώσουν στο 43% το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο)».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ακόμα ότι έφεραν εις πέρας τους τρεις στόχους που είχαν βάλει ενώ έδωσαν και μία απάντηση στους «κυβερνητικούς εκβιασμούς».

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ο Κασσελάκης μίλησε με Δούκα, Κουρέτα και Αγγελούδη

Τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές 

Κατ’ αρχήν η νίκη του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στέλνει ένα σαφές και συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό, παρά τα σοβαρά  προβλήματα που αναδείχθηκαν στην περιοχή εξ αιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας. «Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πλέον δεν υπάρχει άλλη ανοχή» ανέφεραν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ακόμα ότι το μήνυμα αυτό αφορά και τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το δεύτερο συμπέρασμα βγαίνει από την συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για τους δυο μεγάλους δήμους και κυρίως για την Αθήνα όπου υπήρξε η μεγάλη ανατροπή. Το γεγονός ότι  από την πρώτη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα Κώστας Ζαχαριάδης τάχθηκαν στον πλευρό του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ κ. Δούκα δείχνει ότι «όταν υπάρχουν σωστές υποψηφιότητες και σωστές συνεργασίες όλα είναι δυνατά λένε», λένε οι συνεργάτες του νέου προέδρου. Ακόμα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Στέλιου Αγγελούδη στην Θεσσαλονίκη τον οποίο στήριξαν την δεύτερη Κυριακή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει  ακόμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να  φέρει εις πέρας το προσωπικό του στοίχημα που ήταν η Ελλάδα να βαφτεί και πάλι μπλε κερδίζοντας και τις δεκατρείς περιφέρειες.

Ακόμα θεωρούν ότι ο εκβιασμός που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση  την τελευταία εβδομάδα στους πολίτες του Χαλανδρίου τελικά λειτούργησε αρνητικά φέρνοντας και πάλι τον κ. Ρούσσο στο 60%. Ακόμα χαρακτηρίζουν πολύ σπουδαία την νίκη της Τίνας Καφατσάκη στο δήμο Ζωγράφου, όπου έγινε μεγάλη ανατροπή.