Το πλήρες ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας στα... αριστερά της Ν.Δ. έχει επιφέρει η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έπειτα από χρόνια μπαίνει στο κάδρο των εξελίξεων το ΚΚΕ, την ίδια ώρα που δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, η ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ και τα όσα είπε για το κεφάλαιο και τις σχέσεις εργασίας μοιάζουν ως η καλύτερη αφορμή για διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από το βράδυ της Τρίτης, τα τηλέφωνα μεταξύ των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πήραν φωτιά και η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση περί «προσωπικών απόψεων του προέδρου» μοιάζει η πιο «τιμητική» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο, ιδίως από τη στιγμή που ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επέφερε ανατροπές στους συσχετισμούς που είχαν δημιουργηθεί από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σημάδια κατάρρευσης, με τους ειδικούς των αριθμών, όπως ο Ανδρέας Δρυμιώτης, να υπολογίζουν ότι τα ποσοστά του είναι στο όριο του 10%. Αντιστοίχως, σε δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη αναδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ, ενώ και το ΚΚΕ συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους, μιας και οι υποψήφιοί του σε όλη την επικράτεια πέτυχαν υψηλά ποσοστά για τα δεδομένα του.

Σε Χαριλάου Τρικούπη και Περισσό εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του αφήνουν μεγάλο... γήπεδο και στους δύο. Στο μεν ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι σύντομα θα φανεί πως αυτό είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, με πρώτο στόχο να επιβεβαιωθεί η θέση αυτή στις ευρωεκλογές. Στο δε ΚΚΕ διαβλέπουν ότι υπάρχει ροή προς το ιστορικό κόμμα από παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται να συνυπάρξουν με τον κ. Κασσελάκη και ό,τι αυτός εκπροσωπεί.

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θα κάνουν αναπροσαρμογές

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θα αναπροσαρμόσουν κάπως την τακτική τους ή και τη στρατηγική τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει στους συνομιλητές του πως «από τη Δευτέρα ξημερώνει μια άλλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ». Με τον τρόπο αυτό προαναγγέλλει αλλαγές στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας της Χαριλάου Τρικούπη, με συμβολικές κινήσεις, παρεμβάσεις και περισσότερα ανοίγματα όχι μόνο σε ψηφοφόρους, αλλά και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους. Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη παραδέχονται ότι θα πρέπει τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ να επισφραγιστούν με πρόσωπα από το πολιτικό πεδίο, τα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, για να φανεί έτσι πως το άλλοτε κραταιό κόμμα ανακάμπτει και γίνεται ο κυρίαρχος παίκτης στην Κεντροαριστερά.

Στον Περισσό ετοιμάζονται να υποδεχτούν σε πρώτη φάση απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τα συνδικαλιστικά σωματεία, τους χώρους δουλειάς, τα τοπικά συμβούλια, ακόμα και τους συλλόγους γονέων στα σχολεία ως τον καλύτερο τρόπο για να προσεγγίσει όποιος/α θέλει το ΚΚΕ. Σε σχέση με πολιτικά στελέχη, παραδοσιακά διατηρούνται αρνητικοί συνειρμοί για πρόσωπα που είχαν αποχωρήσει παλαιότερα και αναζητούν φόρμουλα επιστροφής. Αντιθέτως, φαίνεται πως για τα δεδομένα του το ΚΚΕ θα είναι πλέον πιο «ανοιχτό», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει γίνει προσέγγιση ακόμα και με πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαιρετική είναι η συνεργασία με στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Γιάννης Μηλιός, που έχουν ενταχθεί πλήρως στον μηχανισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε φάση μεγάλης περιδίνησης

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως από το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αλλά και από τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου σε καθημερινή βάση έχει μπει σε φάση μεγάλης περιδίνησης. Ο Στέφανος Κασσελάκης απείλησε πως όσοι δεν ενταχθούν στο κομματικό οργανόγραμμα μπορεί να τεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Η απειλή μοιάζει να μην επηρέασε βουλευτές όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος, ο Τζανακόπουλος, ο Τσακαλώτος να αρνηθούν τη συμμετοχή στη «σκιώδη» κυβέρνηση που συγκρότησε. Η πλευρά της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Φίλης, Βίτσας, Σκουρλέτης, Βούτσης, Παπαδημούλης) έχει πάρει τις αποφάσεις της, ενώ μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη στον ΣΕΒ και η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος) μοιάζει να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ετοιμάζουν τον σχεδιασμό τους για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Από την άλλη, ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να αναζητούν «βατήρα» στο ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις στήριξης σε υποψηφίους της Χαριλάου Τρικούπη που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει την παραμικρή διάθεση συνεννόησης με τον Στέφανο Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι πλέον είναι πιο ρεαλιστικό από ποτέ το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά».