Πίεση σε διπλό μέτωπο προς την Ευρωπαϊκή Eνωση, για τη γενναία αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και για την αποφασιστική στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής στο Mεταναστευτικό, θα ασκήσει το προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Eλληνας πρωθυπουργός, που επέστρεψε από τη Γρανάδα της Ισπανίας και τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την Aτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετέβη τη Δευτέρα στη Βάρνα για την τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ακολουθεί την επόμενη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, η επίσκεψή του στα Τίρανα για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, που αφορά κυρίως την πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Eνωση. Στο τέλος του μήνα (26-27 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Aύξηση ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής κρίσης, από την οποία η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται και στο προσκήνιο και στο διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου να πείσει τις Βρυξέλλες αλλά και τους ομολόγους του στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι oι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η χώρα μας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, «έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση». Παράλληλα, προχωράει και η συζήτηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» για την πιο συντονισμένη και οργανωμένη αλληλοβοήθεια κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα. Το ζήτημα αυτό, υπενθυμίζουν, ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της EU-MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των εννέα ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στους κόλπους της Ε.Ε. είναι η διεύρυνση, με την Ουκρανία (και τη Γεωργία και τη Μολδαβία), αλλά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση προέχει να συζητηθούν το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πακέτο ρυθμίσεων για το Μεταναστευτικό

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της EU-MED9 στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη -και όχι οι διακινητέςνα θέσει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την περασμένη Τετάρτη, οι πρέσβεις (μόνιμοι αντιπρόσωποι) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί ενός κειμένου για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας. Το εν λόγω πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μια χώρα της Ε.Ε., που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι επί της αρχής ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή, γνωρίζει, ωστόσο, ότι χρειάζεται αρκετός και δύσκολος δρόμος μέχρι να συμφωνηθεί οριστικά και να υιοθετηθεί επισήμως η νέα αυτή πολιτική. Αυτό στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Αθήνα είναι η πρόβλεψη σε περίπτωση μιας τέτοιας κρίσης στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό για αυξημένη ροή ευρωπαϊκών πόρων και υποχρεωτική αλληλεγγύη, με μετεγκαταστάσεις δηλαδή όσων δικαιούνται άσυλο αναλογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»