Δύο μεγάλα, προσωπικά στοιχήματα κέρδισε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για τις άνετες νίκες που πέτυχαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, και ο περιφειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους από τον πρώτο γύρο και μια νέα, πενταετή θητεία.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της διπλής αυτής επικράτησης για τον πρωθυπουργό, πρέπει να πάμε πίσω στις αρχές του 2019. Τότε, σε δύο περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία είχε δυσκολία επιλογής υποψηφίων με αναγνωρισιμότητα και πολιτικό «εκτόπισμα», στοιχεία που θεωρητικά θα εξασφάλιζαν την επικράτησή τους. Στη Στερεά Ελλάδα, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έφευγε για να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας και υπήρχαν ισχυροί διεκδικητές της θέσης του: ο δημοφιλής ηθοποιός και δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης και η πρώην βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοώντας άλλες εισηγήσεις, επέλεξε τον μόλις 35 ετών πολιτικό μηχανικό και αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό και τον στήριξε ενεργά στην προεκλογική του εκστρατεία.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα πράγματα ήταν επίσης δύσκολα, καθώς –σε μια παραδοσιακά «μη φιλική» για τη ΝΔ περιφέρεια- κατέβαινε και πάλι ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ υποψήφιος ήταν και ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και πρώην υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πόνταρε» και εκεί σε έναν νέο (39 ετών τότε) και άγνωστο στο ευρύ κοινό, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, δικηγόρο στο επάγγελμα και πρώην περιφερειακό σύμβουλο στην Αιτωλοακαρνανία. Επιχείρησε έτσι να αναδείξει δύο νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή, ανανεώνοντας και το πολιτικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να πετύχει δύο νίκες στις περιφερειακές εκλογές.

Και οι δύο έκαναν την έκπληξη και εξελέγησαν το 2019, ενώ η έκπληξη επαναλήφθηκε το 2023 και αφορούσε την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο με υψηλό ποσοστό: 48,33% για τον Φάνη Σπανό, 59,01% για τον Νεκτάριο Φαρμάκη.