«Κυριακή κοντή γιορτή», λένε και ισχύει απόλυτα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ παίζει τα ρέστα του για να καταγράψει δυνάμεις που θα ξεπερνούν σε κάθε περίπτωση αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 είναι στη βιτρίνα των μαχών, την Αττική, οι εκλεκτοί του κόμματος, ∆ούκας στον δήμο της Αθήνας και Σγουρός στην Περιφέρεια, να περάσουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κάτι τέτοιο βέβαια μόνο δεδομένο δεν είναι, για δύο λόγους: πρώτααπό όλα, γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί δεν είναι καθόλου απίθανο ο Μπακογιάννης στον δήμο και ο Χαρδαλιάς στην Περιφέρεια να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο και, δεύτερον, γιατί οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι εκείνοι που θα βρεθούν στη δεύτερη θέση. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στις ίδιες έρευνες, που δείχνουν στη δεύτερη θέση για τον δήμο της Αθήνας τον Κώστα Ζαχαριάδη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και σε κάποιες από αυτές και τον Γιώργο Ιωακειμίδη, που στηρίζεται επίσης από την Κουμουνδούρου για την Περιφέρεια Αττικής.

Στην περίπτωση που οι μετρήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και οι υποψήφιοι που έχουν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ δεν βρεθούν στον δεύτερο γύρο, το «μπαλάκι» της απόφασης πάει στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο σενάριο αυτό, στο ΠΑΣΟΚ η πλειονότητα πέριξ του Νίκου Ανδρουλάκη συμφωνεί σε μία κοινή στάση, δηλαδή, το κόμμα και οι υποψήφίοι του να μην πάρουν θέση υπέρ άλλων υποψηφίων που στηρίζονται είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις και η αυτόνομη πορεία του, που είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες επιλογές», τονίζει πρώην υπουργός του κόμματος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Με τη στρατηγική αυτή, την οποία το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε απαρέγκλιτα και στις εθνικές εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε αρκετά πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές κάθε δίαυλο που είχε ανοίξει στο κόμμα του για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους ή περιφέρειες.

Αύριο το βράδυ, ωστόσο, θα δείξει αν θα επιβεβαιωθεί ή θα μιλήσουν για δικαίωση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μειοψήφησαν και ζητούσαν να υπάρξουν από κοινού υποψηφιότητες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι ο Θόδωρος Μαργαρίτης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ο Νί-κος Μπίστης από τον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινός υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας. Μάλιστα, είχαν βολιδοσκοπήσει τον πρόεδρο του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ∆ημήτρη Βερβεσό, η προσπάθειά τους ωστόσο δεν προχώ- ρησε και οι γέφυρες γκρεμίστηκαν.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι ύφαλοι που πρέπει να ξεπεραστούν

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται μόνο σε τρεις περιφέρειες, στη Θεσσαλία, με υποψήφιο τον ∆ημήτρη Κουρέτα, στη ∆υτική Μακεδονία, με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, και στο Βόρειο Αιγαίο, με τη Βάσω Χοχλάκα. Και στις τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τις επιλογές προσώπων που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας σε δεύτερο χρόνο.


Για το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν έναν άτυπο πρώτο γύρο απέναντι στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά. Αυτή ακριβώς η οπτική, που συνοψίζεται στο «ο πολιτικός σου θάνατος, η δική μου ζωή», απαγορεύει κάθε συζήτηση για συνεργασία. Ορίζοντας για τη μεγάλη μάχη είναι οι ευρωεκλογές, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι το «φαινόμενο Κασσελάκη» δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλ- λος από το να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, διαφέρουν για το ΠΑΣΟΚ, καθώς από προνομιακό του πεδίο μετατράπηκαν σε αιτία «πονοκεφάλων» εξαιτίας των μετακινήσεων στελεχών του κόμματος σε αντίπαλους συνδυασμούς. Κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων η περίπτωση Χατζάρα, που παρά την ανάδειξη των χυδαίων και ρατσιστικών του τοποθετήσεων δεν αποσύρθηκε άμεσα από τα ψηφοδέλτια του Γιάννη Σγουρού. Την Τετάρτη και έπειτα από πιέσεις και τηλεφωνήματα του Νίκου Ανδρουλάκη στον υποψήφιο περιφερειάρχη, τέθηκε τελικά εκτός. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοητεύτηκαν από την καθυστέρηση στη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ.

Αύριο θα κριθούν πολλά για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη: η ικανότητά του να ανατρέψει τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά και να επικρατήσει των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα περιθώρια επιτυχίας της «συνταγής» της αυτονομίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά