Ψηφίστηκε πριν λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έδωσε, μεταξύ άλλων, απάντηση στις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περί κυβερνητικής επιχείρησης για την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε τα εξής σχετικά:

«Επειδή πολλοί προδιαγράφουν την πολιτική μας, δεν έχουμε σκοπό να επιβαρύνουμε κανένα πολίτη. Δεν έχουμε σκοπό να πληρώσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ ο πολίτης για την περίθαλψή του, να τελειώνουμε με αυτό.

Θα κάνουμε, όμως, ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όλοι να είναι ίσοι ενώπιον αυτού του συστήματος και βεβαίως όλοι οι άνθρωποι, κατά το δυνατόν, ανάλογα με την πάθησή τους, να θεραπεύονται.

Αυτό δεν είναι απλά μία δήλωση, είναι μια πολιτική που υπηρετούμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Είπε κάτι ο κύριος Πολάκης εδώ και θέλω να του πω ότι κάνει λάθος διεύθυνση. Πολλές λάθος διευθύνσεις κάνει αλλά απόψε έκανε μία λάθος διεύθυνση και έφυγε. Αυτό που έχει σχέση με την ηλεκτρονική εφαρμογή για τα φάρμακα. Ναι, αναζητώ εδώ και καιρό τρόπο να έχουμε μία εικόνα καθαρή ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα είναι σε περίσσευμα. Και από τη μέρα που ήρθα εδώ, ανέλαβα το Υπουργείο, πήρα τρεις φορές αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα το επόμενο είναι η διαφάνεια, η γνώση, η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι εννοώ; Να κάνουμε ένα σύστημα όπου όλοι, όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου, δηλαδή ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακαποθήκες, η φαρμακοβιομηχανία, τα φαρμακεία όλοι θα είναι online συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να ξέρει από τον Υπουργό μέχρι τον πολίτη ποια φάρμακα υπάρχουν, ποια όχι, ποια έχουν ισοδύναμο, ποια όχι, ποιες ουσίες υπάρχουν, ποιες όχι, δραστικές και ποιες είναι οι επιλογές του πολίτη.

Και δεν πληρώσαμε, για αυτό λέω για τη λάθος διεύθυνση του κυρίου Πολάκη, ούτε ένα ευρώ. Ούτε πρόκειται να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για όλα αυτά. Για να τελειώνουμε λοιπόν και με αυτό. Και αυτό είναι μία προνομία που μπορεί να αποκτήσει σε ένα, ενάμιση μήνα ο Έλληνας πολίτης να μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο με μια εφαρμογή να βλέπει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει το εναλλακτικό. Ποιος διαφωνεί με αυτό;».