Εκτόξευση με… 20 κινήσεις θέλει να πετύχει στην οικονομία η κυβέρνηση, που έχει ήδη σχεδιάσει τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία για όλο το 2024, με έμφαση στη μείωση της φοροδιαφυγής, στη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης και στον σταδιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία και ότι οι καλές επιδόσεις της τελευταίας τετραετίας είναι αυτές που άνοιξαν τον δρόμο για την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις φετινές εθνικές εκλογές.

Εν μέσω ενός δύσκολου δεύτερου ξεκινήματος, της νέας δηλαδή τετραετίας, η οποία έχει σημαδευτεί από τις καταστροφές που έφεραν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ο πρωθυπουργός ποντάρει στην καλή πορεία της οικονομίας για να ανατάξει το κλίμα για την κυβέρνηση και να μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άλλα σχετικά μέτρα.

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια η κυβέρνηση

Στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη διοίκηση του ΣΕΒ που έγινε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός επισήμανε στους εκπροσώπους των βιομηχάνων ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης, στους αυστηρούς ελέγχους σε κάθε εστία ανομίας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην αύξηση των εισοδημάτων.

Την ακριβώς επόμενη ημέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά το καλοκαίρι, ο Ακης Σκέρτσος πραγματοποίησε αναλυτική εισήγηση σχετικά με την έγκριση των στόχων των υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής. Στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, τα κρίσιμα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις πολιτικές, τις δράσεις και τα έργα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, αλλά και τον σχεδιασμό για τα Ετήσια Σχέδια Δράσης του 2024.

Δέκα εμβληματικά έργα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που έχουν ήδη σχεδιαστεί για την επόμενη χρονιά και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης περιέχουν ορισμένες βαθιές τομές και απλώνονται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν δέκα εμβληματικά έργα -όπως χαρακτηρίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου- και δέκα νέα έργα, ένα φιλόδοξο «πακέτο», που θα τρέξει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και το επιτελείο του, με τον πρωθυπουργό να βασίζεται σημαντικά στην πολιτική εμπειρία και τη διοικητική τεχνογνωσία του υπουργού Οικονομικών για να φέρει εις πέρας τη σύνθετη αυτή αποστολή.

Ενδιάμεσο πολιτικό ορόσημο, βέβαια, είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου και βούληση της κυβέρνησης είναι έως τότε να έχει δείξει σημαντικά, χειροπιαστά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό που προτάσσει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είναι πως η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας που επετεύχθη την τελευταία τετραετία επιτρέπει πλέον τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις, της αποκατάστασης των ζημιών και της ανακατασκευής των υποδομών, όλων δηλαδή των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, επομένως, περιλαμβάνει δέκα εμβληματικά έργα για την εθνική οικονομία για το 2024, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Ανάπτυξη πλατφόρμας και ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS.
2. Εκκίνηση της καθολικής εφαρμογής ηλεκτρονικών τιμολογίων και myDATA.
3. Ολοκλήρωση των κωδικοποιήσεων της φορολογικής νομοθεσίας (ΦΠΑ, έμμεση φορολογία, φόροι συναλλαγών, φορολογία περιουσίας, Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας).
4. Ιδρυση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
5. Υλοποίηση Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (αποκατάσταση των εδαφών - πολεοδομικά σχέδια).
6. Αξιοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, παραχώρηση της Αττικής Οδού.
7. Εκδοση «πράσινου» κρατικού ομολόγου.
8. Υλοποίηση στρατηγικής για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.
9. Εναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας ΣΔΙΤ για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου (πρώην ΠΥΡ.ΚΑΛ.).
10. Μέτρα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Παράλληλα, τα δέκα νέα έργα που προγραμματίζονται για την οικονομία την επόμενη χρονιά είναι τα εξής:

• Θέσπιση πλαισίου υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Αναμόρφωση φορολογικού πλαισίου βραχυχρόνιων μισθώσεων.
• Εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.
• Εφαρμογή αυξήσεων σε μισθούς και επιδόματα θέσης ευθύνης.
• Υλοποίηση συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών για την περιστολή του λαθρεμπορίου.
• Δημιουργία ψηφιακού ελεγκτικού κέντρου για μαζικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εξ αποστάσεως.
• Χορήγηση επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
• Θεσμοθέτηση του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
• Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσω νέου οργανισμού.
• Αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του MyData.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30/9