Την ένταξη όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ένα μητρώο, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ένα εθνικό μητρώο ΜΚΟ για όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είτε αυτές ασχολούνται με το Μεταναστευτικό (όπου πρόσφατα έγινε ειδική ρύθμιση) είτε σε οποιονδήποτε τομέα. Η «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα ενταχθούν όλες οι ΜΚΟ, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα αποτελεί και προϋπόθεση για την όποια χρηματοδότηση λαμβάνουν στο εξής. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα από τα 12 συνολικά που θα καταθέσει το προσεχές διάστημα η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, μέχρι δηλαδή την 1η Αυγούστου, όταν και αναμένεται να κλείσει το Κοινοβούλιο για τις θερινές διακοπές. Η διακοπή σχεδιάζεται να είναι μόνο τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά η Βουλή θα επαναλειτουργήσει πλήρως.

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια που εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και θα έρθουν σύντομα στη Βουλή είναι τα ακόλουθα:

Δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσεις: Μόλις αυξηθεί το όριο των βουλευτών που επιτρέπεται λόγω ειδικών συνθηκών να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, με το οποίο θα μπαίνουν κανόνες στις διαδηλώσεις και τις πορείες, θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με τρόπο ώστε αφενός να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια και να μη διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή μιας περιοχής, αφετέρου να διασφαλίζεται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος των πολιτών. Σημαντικό ρόλο θα έχει εφεξής ο «οργανωτής» κάθε πορείας, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης.

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: «Βασικός στόχος της κυβέρνησης», είπε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, «είναι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και το νέο πλαίσιο να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, ώστε ο δανειολήπτης να δύναται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για να σώσει την περιουσία του». Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ρυθμίσεις για απαλλαγή από χρέη, αφερεγγυότητα προσώπων, ρυθμίσεις οφειλών για προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικό συμβιβασμό και συνολικά διευθέτηση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Εταιρική διακυβέρνηση: Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες. Προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργός συμμετοχή των μετόχων στη διαχείριση της εταιρείας, το νέο νομοθέτημα του Χρήστου Σταϊκούρα θα καθορίζει σαφέστερα τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Επιπρόσθετα, η μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου: Το νομοσχέδιο του Αδωνι Γεωργιάδη προβλέπει σύσταση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο. Η συγκεκριμένη δομή έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία, ενοποιεί υπάρχουσες εσωτερικές δομές σε μία, επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ως κύρια εθνική Αρχή υπό το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενισχύει την επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα από τη διυπηρεσιακή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας και ενεργεί οριζόντια σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων: Ταινίες, σειρές, διαφημιστικά, βιντεοκλίπς, ντοκιμαντέρ, κάθε λογής ξένη παραγωγή φιλοδοξεί να προσελκύσει στη χώρα μας η κυβέρνηση, δίνοντας γενναία κίνητρα, τα οποία φυσικά θα ισχύουν και για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη εισάγει ρυθμίσεις για την απλούστευση της αίτησης υπαγωγής, ενώ η προθεσμία υποβολής πέφτει από τις 60 στις 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου και, παράλληλα, επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.

Ηλεκτροκίνηση: Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που είναι σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, το οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος, τα φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και για προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, αλλά και η δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Υπάρχουν επίσης μέτρα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον δημόσιο τομέα.

Κέντρο Πολιτισμού και ∆ημιουργίας «Ακροπόλ»: Το «Ακροπόλ» είναι νέος φορέας, στον οποίο παραχωρείται το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Palace», επί της οδού Πατησίων 51, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει χαρακτηριστεί έργο Τέχνης. Ιδρύεται ως ΝΠΙ∆, εποπτευόμενο από το υπουργείο, και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Απλοποίηση διαδικασιών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες και ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες (εκτροφεία, κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιατρεία). Η απλοποίηση που προγραμματίζει ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, προβλέπει αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης και αντικατάστασή της με γνωστοποίηση μέσω ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Εκσυγχρονισμός χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, πρόσφατα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται βασικές τομές στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία: Αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση, μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης, ενεργοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης, επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας, απλοποίηση και εκσυγχρονισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, και, τέλος, επίλυση χρόνιων προβλημάτων στα ειδικά χωροταξικά πλαίσια.

Νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών: Η αχανής δομή του ΥΠ.ΕΞ., με δεκάδες τμήματα και διευθύνσεις, «μαζεύεται», το λειτουργικό κόστος μειώνεται, ο απόδημος Ελληνισμός έρχεται στο προσκήνιο, ενώ μια σειρά ακόμα από μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται. Το υπουργείο καθίσταται πλέον ο κεντρικός φορέας όχι μόνον άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προώθησης των θέσεων, των συμφερόντων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και της εικόνας της χώρας διεθνώς. Αιχμή του δόρατος στη μεταρρύθμιση ∆ένδια αποτελεί η ενίσχυση και η υποστήριξη της οικονομικής διπλωματίας.

Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο: Στόχος του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, με το επιτελείο του είναι η εφαρμογή νέας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στον νησιωτικό χώρο για την Ελλάδα, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και καινοτομίες στον συντονισμό της αναγκαίας διακυβέρνησης. Ορισμένα από τα εργαλεία αυτά είναι η χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα (πρόγραμμα «Νέαρχος»), το πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Θαλάσσιας Γαλάζιας Οικονομίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 27 Ιουνίου