Μετά από δύο στρατηγικές ήττες, στο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η αντίληψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι γρήγορες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε ότι πρέπει κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους, ενώ τόνισε ότι μετά την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, πρέπει να δοθεί μια πίστωση χρόνου στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

Τέλος, ο Χρήστος Σπίρτζης εκτίμησε πως είναι λάθος η διάσπαση, ενώ σημείωσε πως πολλοί στο κόμμα δεν ήθελαν να αλλάξουν πράγματα.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σπίρτζη στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κος Χρήστος Σπίρτζης , μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, είπε: «Όσοι είναι σε μια τέτοιου είδους λογική, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι την αυτοκριτική τους. Δεν το λέω συγκριμένα για τον κ. Σκουρλέτη, αλλά επικράτησε η αντίληψη του να πάμε άρον άρον, μετά από δύο στρατηγικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Α. Τσίπρα επιλέχθηκαν οι διαδικασίες να είναι συντετμημένες, να μην γίνει πολιτικός διάλογος, να μην γίνει αυτοκριτική, να μη δούμε τι οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη στρατηγική ήττα και ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες που μας έφεραν σε ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα και από εκεί να βγάλεις τα συμπεράσματά σου και να διαμορφωθούν και τα πολιτικά ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν επιλέχθηκε, πήγαμε σε μια διαδικασία απόλυτα σεβαστή σε σχέση με τους δημοκρατικούς τρόπους, όχι απόλυτα σεβαστή σε σχέση με το σκεπτικό και εκ των υστέρων βλέπουμε πάρα πολλούς από αυτούς που στήριξαν αυτή τη διαδικασία να παραπονιούνται για δήθεν μεταπολιτική. Και λέω «δήθεν», γιατί αυτό θα φανεί. Νομίζω ότι όταν έχεις μια εκλογή ενός ανθρώπου στη θέση του προέδρου, οφείλεις να του δώσεις και κάποιο χρόνο να αποδείξει αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που τον εξέλεξαν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη».

«Δεν συμμετείχα σε μια διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είχε εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει για τη σοβαρότητα της στιγμής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο συνέδριο, είπε: «Είναι δυνατόν να καθυστερήσει το συνέδριο; Αν μη τι άλλο πρέπει αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση να τη στηρίξουν που σημαίνει ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες για να πάμε το συντομότερο δυνατό σε μια συνεδριακή διαδικασία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι προσπαθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη δια του συνεδρίου, απάντησε: «Δεν μπαίνει θέμα -με το καταστατικό που έχουμε - αμφισβήτησης ενός προέδρου που εκλέχτηκε πριν λίγους μήνες. Η μάχη που οφείλουμε να δώσουμε όλοι μέσα στο συνέδριο είναι των διαφορετικών απόψεων με διάθεση σύνθεσης. Όχι της σύνθεσης μόνο των δυνάμεων που είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της κατεύθυνσης της ενιαίας εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου. Δηλαδή όχι απλά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με άλλους χώρους του προοδευτικού κόσμου, με προσωπικότητες που έχουν εγκαταλείψει την ενασχόληση τους με την πολιτική απογοητευμένοι αλλά με τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι έχει κάνει κάποια λάθη ο κ. Κασσελάκης, απάντησε: «Δεν πρόκειται να πω κάτι διότι όταν έχουμε την εκλογή του προέδρου πριν λίγες μέρες πρέπει να έχει και την πίστωση χρόνου εκείνη για να δείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τι μπορεί να κάνει, τι προτείνει. Στην αγωνία του να εκφράσει κάποια πράγματα έχει προβεί σε κάποια πράγματα που κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολές. Κάποια πράγματα βεβαίως δεν γίνονται και δεν μπορεί -αυτό ήταν ένα πρόβλημα και στη διαδικασία που επιλέχτηκε- η επικοινωνία να αντικαθιστά την πολιτική και τις πολιτικές προτάσεις. Για αυτό είναι και αναγκαιότητα να πάμε σε μια πολιτική διαδικασία, η επικοινωνία είναι εργαλείο δεν μπορεί να είναι η ουσία της πολιτικής».

«Πιστεύω ότι είναι λάθος η διάσπαση όπως είναι και λάθος να μην αλλάξουν και πάρα πολλά πράγμα, και μάλιστα πολλά από αυτά ήταν εντοπισμένα και αποφασισμένα από το προηγούμενο συνέδριο και δεν άλλαξαν. Δεν άλλαξαν γιατί αρκετοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν να αλλάξουν είτε με τον τρόπο τους και με τη στάση τους καθυστερούσαν μεγάλες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν είτε αρνιόταν η κομματική γραφειοκρατία να εισφέρει στο να διορθωθούν πολλά πράγμα είτε δεν πάρθηκαν εκείνες οι αποφάσεις που θα επέτρεπαν στο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει τέτοιου είδους αποφάσεις από το συνέδριο. Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με μια σειρά από αγκυλώσεις και δογματισμούς που πρέπει να ξεπεραστούν. Δεν μπορεί δηλαδή η όποια μειοψηφία μέσα στο κόμμα να μη σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και να τις σαμποτάρει, δεν γίνεται να μην υλοποιούνται αποφάσεις που σχετίζονται με την έκφραση της κοινωνίας, του προοδευτικού κόσμου, της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πως πρέπει να διαμορφωθούν και στο ποιες είναι οι θέσεις, το πρόγραμμα του κόμματος μας. Νομίζω ότι εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσμος και τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία», σημείωσε.