Η πιο κατάλληλη περίοδος για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τώρα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr, Τhe Third Thessaloniki Metropolitan Summit. Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη γίνεται το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, ενώ μια σειρά επενδυτών έχει στραφεί στη χώρα για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα έχει μια σταθερή πολιτική διακυβέρνηση, η οποία προωθεί τις επενδύσεις, μειώνει τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιεί διαδικασίες και η οικονομία της πηγαίνει πολύ καλά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα πετυχαίνει 5-6 φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη Γερμανία και περίπου 4-5 φορές από την ευρωζώνη.

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, επίσης δεν είναι τυχαίο που ο τουρισμός της χώρας προχωρεί πολύ καλά, ξεπερνώντας άλλες ανταγωνιστικές χώρες. «Αντιμετωπίσαμε την πανδημία αποτελεσματικά», είπε ο Κώστας Σκρέκας, γεγονός που αποτιμήθηκε θετικά από τους ξένους επισκέπτες της.

Επιπλέον, η χώρα παρέχει κίνητρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν, όπως οικονομικά και πολύ καλές υποδομές. Χαρακτήρισε τέλος τη χώρα πυλώνα ανάπτυξης της βαλκανικής και της ΝΑ Μεσογείου. «Όσοι έρχονται να επενδύσουν, δεν έρχονται για τα 10 εκατ. Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά. «Έρχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πολύ ευρύτερη αγορά», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος στο τεχνολογικό πάρκο ThessIntecο, υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι θα φέρει μια σειρά επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες του πλανήτη.

Ο Κώστας Σκρέκας για την ενεργειακή στρατηγική

Η χώρα έχει ακολουθήσει μια πετυχημένη στρατηγική στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της δίκαιης μετάβασης στις περιοχές που βασίζονται στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, πρόσθεσε σε επόμενο πάνελ του συνεδρίου ο Κώστας Σκρέκας.

Στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, η χώρα έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα έδειξε μελέτη της ΕΥ, η οποία έφερε πέρυσι την Ελλάδα πρώτη σε επενδύσεις ΑΠΕ. Επίσης, η χώρα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αφού σχεδόν 50% της αναλισκόμενης ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ. «Την περίοδο 2014-2019 συνδέαμε 200 MW ετησίως και τώρα δημιουργούμε μονάδες 1.700 MW και θα πάμε στις 2.000 MW ετησίως», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι το στοίχημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα επιτυγχάνεται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε τον στόχο της ενεργειακής στρατηγικής, η οποία θέλει το 80% της αναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Επίσης μέχρι τότε η χώρα θέλει να πετύχει τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 8 GW.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα στηρίξει τις περιοχές της δίκαιης μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Στις περιοχές αυτές, όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, θα δημιουργηθούν θύλακες τεχνολογίας, χώροι βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και αγροτικών καλλιεργειών. Στη Δυτική Μακεδονία θα δημιουργηθεί ένας από τους λίγους υπερυπολογιστές που θα λειτουργούν στη χώρα, ενώ έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον για τη δημιουργία mega-factory παραγωγής μπαταριών λιθίου.