Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Guler_Dendias
Πολιτική

Γιασάρ Γκιουλέρ: Σύντομα στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας - Τα F-16 δεν έχουν σχέση με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορεί να λυθούν», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ

Την Τουρκία θα επισκεφθεί σύντομα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Παράλληλα ανέφερε πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στο θέμα της απόκτησης και βελτίωσης F-16 από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε πως ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί περιοχές που καταστράφηκαν από τους σεισμούς. Επίσης αναφέρθηκε και στη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει τελευταία με την Ελλάδα.


Γιασάρ Γκιουλέρ: Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορεί να λυθούν

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μη διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορεί να λυθούν στα πλαίσια καλών σχέσεων, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σχετικά με την επίσκεψη Δένδια, σημείωσε πως «για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης φυσικά θα ξεκινήσουν συναντήσεις. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη. Γιατί μετά την καταστροφή του αιώνα, το σημείο που έφτασε με τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους μας είναι κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να πετύχουν. Μας προσκαλεί και θα δεχθούμε αυτή την πρόσκληση». 

Ακόμα, ο Γκιουλέρ σημείωσε πως το θέμα της απόκτησης-αναβάθμισης F-16 από τις ΗΠΑ δεν συνδέεται με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα.

«Λέμε λοιπόν ότι είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι σωστό να συμβιβάζεται αυτό το ζήτημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επαφή και ο συντονισμός μας συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές, συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Σχετικά με την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου λιβυκού στρατού που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Λιβύης.

«Υπήρξε μια πλημμύρα στα ανατολικά της Λιβύης και η Τουρκία ήταν η πρώτη που πήγε εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που είναι πιο κοντά τους. Μας πήγαν πίσω. Όλοι είδαν πόσο ρεαλιστική είναι η υπόσχεση της Τουρκίας ότι "θα βοηθήσουμε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια"», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.