Μια αποκάλυψη, για συνεχείς επικοινωνίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπερασπιζόμενος τον ρόλο που παίζουν οι καλές προσωπικές σχέσεις των υπουργών Εξωτερικών.

«Όπως είχα αποδείξει και κατά την προηγούμενη υπουργική θητεία μου, η ειλικρινής προσωπική σχέση παίζει σημαντικό ρόλο και συντελεί στο να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ δύο υπουργών, ιδίως όταν υπάρχουν προβλήματα. Με τον κ. Τσαβούσογλου συνομιλούσαμε σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν σήμαινε ούτε μία στιγμή ότι λόγω του πραγματικά καλού κλίματος με τον Τούρκο ομόλογό του θα συγχωρούνταν κάποιος εφησυχασμός.

Ο Έλληνας υπουργός στη συνέντευξή του χαρακτήρισε το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, «μία συνάντηση γνωριμίας και όχι μια συνάντηση έστω και γενικής συζήτησης επί συγκεκριμένων θεμάτων ή επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ενώ τόνισε πως προσβλέπει σε «μία ειλικρινή σχέση» με τον Τούρκο ομόλογό του, «ακόμη κι αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, θέτοντας τη διμερή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την αναγκαιότητα να οικοδομήσει με τον Γιασάρ Γκιουλέρ μια ειλικρινή προσωπική σχέση. Απαντώντας για την κατάσταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για βελτίωση επί του πεδίου, ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε για το τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου ούτε παραβλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της τουρκικής πολιτικής, τα οποία εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν ένταση.

Στην κατεύθυνση της διατήρησης ενός γενικά καλού κλίματος, πάντως, μπορούν να συμβάλουν σε ένα βαθμό, όχι βέβαια κυρίαρχο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Νέα προσέγγιση στα ΜΟΕ δεν απαιτείται. Είναι συγκεκριμένα και με συγκεκριμένο, περιορισμένο σκοπό και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τις διερευνητικές συνομιλίες».

Τα F-16

Όσον αφορά την απόκτηση νέων F-16 από την Τουρκία, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «η συνοχή του ΝΑΤΟ και η μη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συμμάχων θα έλεγα ότι εμπίπτει στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός μας έχει σαφή αμυντικό προσανατολισμό και έχουμε τη δυνατότητα να τον αναπροσαρμόσουμε, εφόσον διαπιστωθεί ότι η ισορροπία ισχύος στην ευρύτερη περιοχή τείνει να διαταραχθεί».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή