Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, τις νέες προοπτικές του κόμματος, αλλά και τον νέο αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, σημείωσε ότι οι αλλαγές στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «άκομψες».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας Αρβανίτης για την εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι σε όλη τη διαδικασία της εκλογικής μάχης για την προεδρία του κόμματος το θέμα Ευρώπη ήταν πάρα πολύ χαμηλά, όπως και γενικώς στην ατζέντα των κομμάτων εξουσίας τα θέματα Ευρώπης είναι πάρα πολύ χαμηλά».

Ερωτηθείς πώς βλέπει τη νέα ηγεσία του κόμματος, τόνισε: « Δεν τον ξέρω τον κ. Κασσελάκη, οπότε περιμένω και εγώ, όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι, να τον μάθουμε. Όμως υπάρχει το αποτύπωμα των ψηφισάντων στην επιλογή ότι δεν επέλεξαν τους τέσσερις υποψήφιους, γνωστούς για την πολιτική τους διαδρομή, και επέλεξαν έναν άνθρωπο τον οποίο δεν τον γνώριζαν, κάτι τους είπε. Αυτό είναι ένα μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο πολύ βαθύ εσωτερικό και γενικότερα στην κοινωνία.

Εγώ αυτή τη στιγμή υλοποιώ τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου μου με την καθοδήγηση που είχαμε από τον απερχόμενο πρόεδρο, τον κ. Τσίπρα. Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι να αλλάξουν, αν αλλάξουν, οι κεντρικές αποφάσεις στρατηγικής του κόμματος. Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, μπορώ να τις υλοποιήσω εγώ αυτές τις αποφάσεις στο νέο σχήμα; Αν δεν μπορώ, δεν χάνει και η Βενετιά βελόνι, παίρνεις θέση. Προς το παρόν, δεν έχω εγώ καμία αλλαγή στρατηγικής».

 Κώστας Αρβανίτης: Ήταν άκομψος ο τρόπος απομάκρυνσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν ήταν σωστός ο τρόπος απομάκρυνσης των  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε: «Ήταν άκομψος ο τρόπος και βεβαίως έξω από τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος.


Ο οργανισμός έχει αρχές και έχει και όργανα, 
δηλαδή έχει δικαίωμα, και με τον Τσίπρα γινόταν αυτό, ο πρόεδρος έκανε εισήγηση και τα όργανα συναινούσαν με απόλυτη πλειοψηφία ή με μερική πλειοψηφία και προχωρούσαμε, αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος της απειρίας, νομίζω ότι αυτά θα διορθωθούν, δεν είναι εκεί το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Μου έκανε ιδιαίτερη θετική εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα ο κ. Καλπάκης και ο κ. Θεοχαρόπουλος, ήταν χθες στις εκδηλώσεις του κόμματος. Νομίζω ότι αυτό είναι μια απάντηση στην άκομψη ή λαθεμένη κίνηση. Νομίζω ότι θα βρει την περπατησιά του».

Ερωτηθείς πώς βλέπει τη νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε ο κ. Αρβανίτης: «Ανησυχία έχω και θα δούμε ακριβώς και την ωριμότητα των πραγμάτων όπως και από την άλλη μπάντα».  

 Αρβανίτης για Νίκο Φίλη

Για τη θέση του κ. Φίλη ότι πρέπει να γίνει άμεσα το συνέδριο, δήλωσε ο κ. Αρβανίτης: «Αν τα πολιτικά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας μπορούν να μου εγγυηθούν ότι θα έχω τον Νοέμβριο ένα συνέδριο που θα έχουν βγει θέσεις, απόψεις, θα γίνει ο προσυνεδριακός διάλογος, να γίνει. Αν είναι να πάμε να μετρήσουμε το μπόι μας εκεί ξανά, δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι αυτή τη στιγμή.  Το συνέδριο για να γίνει στα σοβαρά κόμματα θέλει θέσεις, δηλαδή οργάνωση. Είναι έτοιμη η πολιτική Γραμματεία να μας πει ότι θα έχουμε ένα συνέδριο, θα έχουμε πολιτικό διάλογο κ.ο.κ.; Αν δεν είναι, δεν μπορεί να γίνει καρικατούρα, το συνέδριο είναι το απόλυτο καθοδηγητικό όργανο και του προέδρου και των οργάνων.

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχουν άνθρωποι που ζητάνε χώρο έκφρασης και υπάρχουν και άνθρωποι που ζητάνε ρόλο, ας ξεκαθαρίσουμε αυτά και ας δούμε το παραπέρα, που είναι το μεγάλο αφήγημα. Η χώρα και η Ευρώπη βρίσκονται σε πολύ μεγάλα ζόρια, υπάρχει θεσμικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μικρά θέματα, όπως είναι το "εγώ μου", δεν χωράνε σε αυτή τη διαδικασία.    

Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες και γρήγορες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τα άλλα κόμματα. Έχουμε μπροστά μας τα εθνικά θέματα, όπου έχουμε θέματα πολύ ανοιχτά, στο πού θέλει να πάει ο κ. Μητσοτάκης και πρέπει να τοποθετηθούν άπαντες, είναι πολύ ρευστή η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή αν θα φτάσουν μόνο οι ευρωεκλογές ως το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση ή αν θα έχουμε και άλλες εκλογές εθνικού χαρακτήρα πριν από αυτές. Οπότε, όποιος λέει "φεύγω-μένω, τι θα με κάνεις εμένα, σύντροφε, θα με αξιοποιήσεις ή όχι" είναι πολύ μικρό με βάση το τι έρχεται μπροστά μας.

Πάντως, με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήττεις. Θεωρώ ότι θα τελειώσει γρήγορα και θα  πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους, το κόμμα οφείλει να δουλέψει και θα δουλέψει... Γίνεται δουλειά έτσι κι αλλιώς και νομίζω ότι είναι θέμα λίγων ημερών για να προχωρήσει το καράβι. Το τι θα είναι το καράβι δεν το διαπραγματεύομαι, είναι το κόμμα της Αριστεράς».