Πολύς ντόρος γίνεται για τη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη και συγκεκριμένα σχετικά με το αν και το πού υπηρέτησε την πατρίδα. Ιδιαίτερα δε σημαντικό είναι ότι το ερώτημα δημιουργήθηκε από την εξαγγελία του για επαγγελματικό στρατό με κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που προτείνει.

Πρόταση η οποία κατ’ αρχάς βρίσκει κάθετα αντίθετο έναν εκ των βασικότερων υποστηρικτών του, τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, που θεωρεί τη θητεία αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής συνοχής.

Ως γνωστόν, μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, ειδικά την τελευταία 15ετία, εγκαταλείπει τη χώρα, με σκοπό τη φοίτησή του σε αλλοδαπό πανεπιστήμιο, ενώ μετά το πέρας των σπουδών, αναζητά εργασία στο εξωτερικό. Άλλοι μετοικούν σε ξένες χώρες προς εύρεση εργασίας ή για προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους και έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα, αφού αφήνουν σε εκκρεμότητα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Διοικητικό πρόστιμο

Έτσι, παραμένει ανοιχτό για τους ίδιους το αδίκημα της ανυποταξίας και μεταξύ άλλων βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο.

Βέβαια, κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και έχει κριθεί Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού/ΜΚΕ (ζει και εργάζεται σε αλλοδαπό κράτος κατά τα τελευταία επτά συναπτά έτη ή έχει συμπληρώσει έντεκα συνολικά έτη μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό) μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και να αποφύγει κατά αυτό τον τρόπο τη στράτευση.

Για τη δυνατότητα εξαγοράς της στρατιωτικής του θητείας, ο στρατεύσιμος που κρίθηκε Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού θα πρέπει επίσης να πληροί και το ηλικιακό όριο εξαγοράς που προβλέπεται από τον νόμο.

Ωστόσο, η εξαγορά δεν συνεπάγεται αυτομάτως οριστική απαλλαγή καθώς, σε κάθε περίπτωση, η 20ήμερη εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και μετά το πέρας αυτής δύναται κανείς να καταβάλει το ορισθέν χρηματικό ποσό της εξαγοράς και κατά αυτό τον τρόπο να τακτοποιήσει οριστικά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

H αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιμόνως αποκρύπτει αν και πού έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Καλό θα ήταν πάντως ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με ειλικρίνεια για το τι σκοπεύει να κάνει με τη στρατιωτική του θητεία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/9