Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας του Στέφανου Κασσελάκη έχει τεθεί επίμονα το τελευταίο διάστημα μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ως κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία 15 χρόνια.

Εφόσον όμως δεν έχει συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του και έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, ισχύουν πλήρως οι στρατιωτικές υποχρεώσεις του. Πρακτικά, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, εφόσον ο κ. Κασσελάκης είναι κάτω των 45 αλλά άνω των 35 ετών, έχει το δικαίωμα να κάνει θητεία έξι μηνών.

Στέφανος Κασσελάκης: Αν θέλει μπορεί να υπηρετήσει 20 ημέρες και να εξαγοράσει το υπολοιπο

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, δικαιούται από τον νόμο, αν θέλει, να υπηρετήσει 20 ημέρες και να εξαγοράσει το υπόλοιπο της θητείας του προς 810 ευρώ για κάθε μήνα. Συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζαν πως είχε μόνιμη απαλλαγή, επειδή ζούσε πολλά χρόνια στο εξωτερικό (κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει βάσει νομοθεσίας). Γεγονός είναι ότι η επιστροφή του στη χώρα μας και η εγκατάστασή του για περισσότερους από έξι μήνες σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει στον στρατό και να υπηρετήσει τη θητεία του για 20 μέρες.

Σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες, πριν λήξει το εξάμηνο, ώστε στην επόμενη κατάταξη (πιθανόν τον Νοέμβριο) να υπηρετήσει. Σε αυτό το κλίμα κυκλοφόρησαν φήμες ότι κ. Κασσελάκης ήθελε να υπηρετήσει στη Ρω, οι ίδιες πηγές όμως το διέψευδαν, όπως και ο Ευάγγελος Αποστολάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Από τη στιγμή που ξαναήρθε στην Ελλάδα, πρέπει μέσα σε έξι μήνες να παρουσιαστεί, ωστόσο αυτός εκκίνησε τη διαδικασία νωρίτερα. Θα κάνει το εικοσαήμερό του κάποια στιγμή. Δεν προκύπτει από κάπου ότι θα πάει στη Ρω», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιρρήσεις για την υποχρεωτική εννεάμηνη στράτευση. Αντιθέτως, είχε προτείνει να είναι στην πρώτη γραμμή του στρατού επαγγελματίες και στη δεύτερη γραμμή να υπάρχει κοινωνική θητεία, προκαλώντας την αντίδραση του έμπιστου συνεργάτη του ναυάρχου Αποστολάκη, ο οποίος τον «άδειασε» κανονικά…

4 δις ευρώ ετησίως το κόστος της πρότασης Κασσελάκη για επαγγελματικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με μελέτες άλλωστε από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Άμυνας, για να έχουμε πλήρως επαγγελματικές Ένοπλες Δυνάμεις αριθμού περίπου 100.000 ανδρών, το σημερινό μισθολογικό κόστος των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε να εκτοξευτεί πολύ πάνω από τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, θα έπρεπε να απαξιωθούν θεσμοί όπως η Εφεδρεία, η Εθνοφυλακή, η Παλλαϊκή Άμυνα και να κλείσουν μονάδες και σχηματισμοί σε όλη την επικράτεια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή