Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επομένη έχει οριστεί η επίσης τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πλούσια θεματολογία. Πάντως, μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα δεν είναι άλλη από τη διαχείριση των εσχάτως αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ως προς τη διεθνή του διάσταση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι συμφώνησαν για μία πιο στενή συνεργασία σε διμερές επίπεδο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, την προηγούμενη Τετάρτη. Η ελληνική πρωτοβουλία έχει στόχο να αφυπνίσει μεν τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και να βελτιώσει τα δεδομένα στο Αιγαίο, που ύστερα από πολλούς μήνες δείχνουν εκ νέου ανησυχητικά.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι η Άγκυρα επιδεικνύει διάθεση να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα με την Αθήνα, ενώ η κυοφορούμενη συμφωνία, την οποία η Αθήνα θέλει να «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου, είναι σαφές ότι τελεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα.

Με την ενεργό εμπλοκή και του Βερολίνου, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επικείμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έξτρα χρηματοδότηση προς την Τουρκία, διευκολύνσεις σε ζητήματα, όπως η βίζα των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλου είδους κίνητρα. Ο στόχος προφανής: να δέχεται η Τουρκία τις επιστροφές, όπως αυτές περιγράφονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, να ενισχύσει την επιτήρηση στα δικά της σύνορα και να παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να πατάσσει τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.

Πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» αναφέρουν ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις ως προς τη διαχείριση της εσωτερικής διάστασης του προσφυγικού - και δη σε ό,τι αφορά την απορρόφηση μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή / Σπύρος Μουρελάτος