Το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό μπαίνει και πάλι σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση, με το ζήτημα να τίθεται σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στη Λαμπεντούζα, που προκάλεσαν συναγερμό σε όλο ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό Νότο.

Γεγονότα όπως το πραξικόπημα στον Νίγηρα, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη και ο σεισμός στο Μαρόκο επιτείνουν την ανησυχία για αυξημένες μεταναστευτικές ροές το προσεχές διάστημα. Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, στη Μαδρίτη, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, θα συζητήσει το θέμα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν «να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg, εστιάζει την προσοχή της σε δύο τομείς. Πρώτον, στην «εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες». Αυτός μάλιστα είναι ένας τομέας στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη συνεργασία του προέδρου της Τουρκίας, καθώς από εκεί ξεκινάνε οι περισσότερες βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που καταλήγουν στα παράλια των ελληνικών νησιών.

Δεύτερον, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός. Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια».

Το Μεταναστευτικό μάλιστα ήταν ένα από τα βασικά σημεία που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να συνεργαστεί για να προχωρήσει σε μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Μία προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση μεταναστών και θα προωθεί νόμιμες οδούς μετακίνησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.