«Το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στην κυβέρνηση και όχι ο κ. Κασσελάκης». Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Ακόμη, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μία καλύτερη πορεία σε όλο αυτό το θέμα».

Αλέξης Πατέλης: Βρήκα ενδιαφέρον ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός, αλλά όλα τα υπόλοιπα

Όσον αφορά στην εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι συστήθηκε στον ελληνικό λαό δηλώνοντας ανοιχτά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ο κ. Πατέλης ανέφερε τα εξής: «Αυτό που εγώ βρήκα ενδιαφέρον, όπως ξέρετε είμαι και εγώ παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό μου, αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός, αλλά όλα τα υπόλοιπα. Το ότι φορούσε κοντομάνικα, αν έφαγε πρωινό, ήπιε καφέ και έχουμε μία -ας πούμε- καινούργια κατάσταση στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντρεμένος στο εξωτερικό με μία σχέση που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική έννομη τάξη».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στην ισότητα στον γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή. Προφανώς ο χρονισμός είναι δικιά του απόφαση, αλλά νομίζω ότι η κοινωνία μάς έχει δείξει ότι δεν είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί. Θα έλεγα ότι καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο. Το νούμερο ένα θέμα είναι η ακρίβεια και το σούπερ μάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στον γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει», συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.

«Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ και απάντησε ότι είναι στον προγραμματισμό του στην τετραετία η ισότητα στον γάμο», επισήμανε ο κ. Πατέλης, ωστόσο ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού στάθηκε στο θέμα της τεκνοθεσίας, καθώς, κατά τον ίδιο, έχει μπει σε λάθος βάση.

«ΛΟΑΤΚΙ πολλοί έχουν ήδη παιδιά. (…) Τα παιδιά αυτά υπάρχουν, δεν ξέρουμε πόσα είναι, πάντως είναι εκατοντάδες. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Τι εννοώ με αυτό, πεθαίνει ο βιολογικός σου γονέας, εσύ δεν πας ως παιδί στον μη βιολογικό γιατί δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία, θα πας σε ένα ίδρυμα. Πεθαίνει ο μη βιολογικός σου γονέας, δεν έχεις δικαίωμα στην κληρονομιά γιατί δεν έχεις νόμιμη μοίρα. Χωρίζουν οι γονείς σου. Ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει καμία υποχρέωση να βοηθήσει στην ανατροφή σου. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας, πατέρας ή μητέρα, μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στη χώρα μας και άρα αυτά τα παιδιά, τα οποία κατά τα άλλα είναι γεννημένα από Έλληνες γονείς, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτά τα θέματα θα υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε τα δούμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται. Αυξάνεται ο αριθμός αυτών των παιδιών και πρέπει για το όφελος των ίδιων των παιδιών η πολιτεία να προχωρήσει σε μια ισότητα και στα δικαιώματα αυτών των παιδιών. Αυτή είναι η βάση της τεκνοθεσίας κυρίως», ανέφερε ο κ. Πατέλης.

Αλέξης Πατέλης: Η Ευρώπη έχει ένα πολύ ωραίο σχέδιο απανθρακοποίησης το οποίο ακολουθούμε όλοι

Σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, ο κ. Πατέλης διευκρίνισε σχετικά με τις δαπάνες αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές, μερικές είναι άμεσες και άλλες μεσοπρόθεσμες. «Δηλαδή να μπορέσει να στηριχθεί αυτός που έχει πληγεί, που έχασε τα ζώα του, την περιουσία του κ.λπ. Πολλές δαπάνες όμως είναι μεσοπρόθεσμες, δηλαδή οι γέφυρες, οι δρόμοι να ξαναχτιστούν και να γίνουν και πιο σωστά αντιπλημμυρικά έργα. Οπότε για το '23 ένα μεγάλο κομμάτι το χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός, αλλά και ένα κομματάκι έρχεται από τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ. Αλλά η μεγάλη μάζα των χρημάτων έρχεται το 2024. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε και μια άλλη συζήτηση με την κυρία Φον ντερ Λάιεν (…) ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο το οποίο και να είναι μεγαλύτερο, εννοούμε ευρωπαϊκό. Αλλά και να μην είναι όποιος προλάβει να πάρει τα χρήματά του», σημείωσε ο κ. Πατέλης.

«Η Ευρώπη έχει ένα πολύ ωραίο σχέδιο απανθρακοποίησης το οποίο ακολουθούμε όλοι. Όμως χρειάζεται και ένα αντίστοιχο σχέδιο διαχείρισης των προβλημάτων που θα ανακύψουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα οποία δεν ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε παράλληλα», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ