Οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά δεν δικαιολογούνται με τίποτα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες«, με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ο κ. Ραυτόπουλος κατήγγειλε πως δεν εφαρμόζεται το πλαφόν που επιβλήθηκε στο νερό στη Θεσσαλία.

Όσον αφορά στο λάδι, είπε πως η τιμή του έχει ξεπεράσει και τα 15 ευρώ, ενώ δεν
απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγγίξει και τα 18 ευρώ.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ραυτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, κος Απόστολος Ραυτόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Αναφορικά με την ακρίβεια των προϊόντων, επισήμανε ότι «σε πολλές περιπτώσεις είναι ληστεία, όπως στα οπωροκηπευτικά, στα φρούτα, όπως σε πάρα πολλά προϊόντα τα οποία δεν προέρχονται από τον Θεσσαλικό κάμπο λόγω της καταστροφής της οποίας έχει υποστεί, αυτά δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Το σημαντικότερο μέτρο που είπε ο κ. Σκρέκας είναι ότι οι καταναλωτές να γίνουν ο ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα καταγγέλλει μέσα από ένα application τις αυξήσεις τις οποίες διαπιστώνουνε στα ράφια».

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις και όλες αυτές καλούνται να τις ελέγξουνε 72 εργαζόμενοι που έχει η ΔΗΜΕΑ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εξάλλου και από τα στοιχεία τα οποία έδωσε μας είπε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει 15 χιλιάδες, έλεγχοι και έχουν μπει πρόστιμα 5,5 εκατομμύρια. Έχουν μπει τα πρόστιμα, τα οποία έχουμε καταγγείλει ως Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για παραπλανητικές εκπτώσεις και για εξαπάτηση του καταναλωτή», πρόσθεσε.

«Όταν στην αρχή του καλαθιού του νοικοκυριού έλεγα ότι έχουν μειωθεί σε 500 προϊόντα το περιεχόμενό τους, μου λέγανε «όχι δεν έχει γίνει, πηγαίνετε στον Εισαγγελέα», όταν διαπιστώνουμε καθημερινά ότι μειώθηκε το περιεχόμενο σε κάποια προϊόντα και συνεχίζουν και μειώνονται.

Μιλάμε με ανθρώπους του υπουργείου όπου τους δίνουμε στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι την αισχροκέρδεια και να κάνουν τους ελέγχους και να επιβάλουν τα πρόστιμα που πρέπει. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόστιμα γιατί όσα πρόστιμα και να βάλουν τα χρήματα πάνε στο κράτος δεν πάνε στον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη διατίμηση του νερού στο Θεσσαλικό κάμπο, είπε: «Στείλαμε στοιχεία στο υπουργείο, στα οποία λέμε ότι δεν εφαρμόζεται το ΦΕΚ. Είδαμε σε καταστήματα της περιοχής και του Βόλου και της Λάρισας να πωλείται η εξάδα το νερό των 500ml, ενώ στη διατίμηση είναι 2 € να πωλούνται 2,20€».

Τέλος, όσον αφορά στην τιμή του λαδιού, ανέφερε: «Από την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου διπλασιάστηκε η τιμή του ελαιολάδου. Σε πολλές επώνυμες ετικέτες το ελαιόλαδο του 1 λίτρου έχει ξεπεράσει τα 15 € δηλαδή έχει διπλασιαστεί η τιμή από τον Ιούλιο στον Αύγουστο σε ποσοστό 101,3%. Τον Οκτώβριο –Νοέμβριο που ξεκινάει η συγκομιδή θα ξεπεράσει τα 18€».