Στα θέματα υγείας που προκύπτουν από την πολυήμερη παραμονή των νερών στην Θεσσαλία σε κατοικημένες περιοχές αναφέρθηκε ο  καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ειδικότερα, ο κ. Αλμπάνης, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με το δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο υπογράμμισε πως το πόσιμο νερό χρειάζεται συνεχείς ελέγχους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται  και για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με τις μεγάλες ποσότητες νερού έχουν διαλυτοποιηθεί αρκετά από τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στο έδαφος και ακολουθούν την κίνηση του νερού. Υπάρχει πιθανότητα εφόσον το νερό παραμένει στην επιφάνεια πολλές μέρες να περάσει στα υπόγεια νερά άρα χρειάζεται συστηματικός έλεγχος, έξω από τα μικροβιολογικά που γίνονται για το πόσιμο νερό, χρειάζεται συνεχής έλεγχος και για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνήθως με τη νομοθεσία η ανάλυση αυτή προβλέπεται να γίνεται μια φορά το μήνα αλλά τώρα επιβάλλεται να γίνεται συνεχώς, θα έλεγα κάθε εβδομάδα. Σε σχέση με τα νεκρά ζώα στα σημεία αποτέφρωσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε μετά την καύση τα υπολείμματα να μην διαλυτοποιούνται στο νερό και να μην έχουν σχέση με το νερό άρα θα πρέπει να στεγανοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία. 

Θα πρέπει οι υπηρεσίες που θα προβούν στους ελέγχους να κοιτάζουν και το τοξικό περιεχόμενο. Υπάρχουν δείκτες βιολογικοί οι οποίοι μπορεί στις αναλύσεις να μην βρίσκουμε κάτι αλλά να υπάρχει τοξικό περιεχόμενο γιατί δεν γνωρίζουμε τους μεταβολίτες».