Τέλος στη μακρά πρακτική που ακολουθούν συστηματικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, να «αποσπούν» πολύτιμες αστυνομικές δυνάμεις από την ενεργό υπηρεσία προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών, φιλοδοξεί να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την αποδέσμευση 2.500 ενστόλων από τη φρούρηση επισήμων και την επιστροφή τους στις οργανικές τους θέσεις.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους όσον αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού, ωστόσο σημειώνουν πως μένει να φανεί αν η εξαγγελία θα γίνει πράξη, δεδομένου ότι και στο παρελθόν όλοι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη την τελευταία 20ετία είχαν ανακοινώσει αντίστοιχες ενέργειες, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, έμειναν στα λόγια.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί

Η Διεύθυνση Επισήμων, που διαχειρίζεται τους αστυνομικούς σε όσους ζητούν την προστασία της Αστυνομίας, διαθέτει περίπου 7.000 αστυνομικούς. Σχεδόν το 1/3 εξ αυτών απασχολείται σε Μαξίμου, Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο. Ένα μικρό μέρος απασχολείται στη φύλαξη δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις, και οι υπόλοιποι έχουν διατεθεί τόσο σε στόχους εσωτερικού και εξωτερικού ενδιαφέροντος, π.χ. πρεσβείες, όσο και για τη φύλαξη όσων έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν και να λάβουν αστυνομική φρούρηση.

Επί υπουργίας Νίκου Δένδια, πέρασε νόμος που ισχύει στα…χαρτιά έως σήμερα, σύμφωνα με τον οποίο όποιος ζητούσε αστυνομική φρούρηση θα έπρεπε να πληρώνει τον μισθό των απασχολούμενων αστυνομικών, ενοίκιο για μηχανές και περιπολικά αλλά και τα καύσιμά τους.

Οι πρώτες μετακινήσεις

Η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Επισήμων χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, καθώς αυξάνονται οι θετικές εισηγήσεις για αστυνομική φρούρηση σε ενδιαφερόμενους. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως η αστυνομική συνοδεία του πρόκειται να μειωθεί σύντομα και σημαντικά, δείχνοντας τον δρόμο για τους υπόλοιπους υπουργούς και βουλευτές.

Φυσικά, το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι πρώην υπουργοί που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν έναν μικρό στρατό, ειδικά όταν πρόκειται για πρώην υπουργούς και γγ Προστασίας του Πολίτη.

Το μήνυμα, σύμφωνα με συνδικαλιστές αστυνομικούς, είναι πως όποιος πλέον θέλει αστυνομική προστασία, εκτός συγκεκριμένων ελάχιστων περιπτώσεων, θα πρέπει να πληρώνει. Δεν μπορεί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, ανάμεσα σε άλλους, να διαθέτουν αστυνομική φρουρά και να μην πληρώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μετακινήσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα, με τους αστυνομικούς να επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή